Genialne wykorzystanie cukinii wg Magdy Gessler. Zupa krem ze świeżych warzyw jest bezkonkurencyjnie pyszna

Aromatyczna, lekka, pełna smaku - to zaledwie garstka pozytywnych określeń tego letniego rarytasu. Genialne wykorzystanie cukinii wg Gessler to zupa krem ze świeżych, sezonowych i intensywnie zielonych warzyw. Odpowiednio dobrane składniki nadadzą całości charakteru i sprawią, że danie na stałe wpisze się w domowe menu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród sezonowych warzyw, króluje zielona i pachnąca cukinia. Jej niepowtarzalny smak jest doceniany w tradycyjnej, polskiej kuchni dlatego warzywo często gości na naszych stałych w wielu ciekawych i smacznych daniach. Warto wspomnieć, że poza walorami smakowymi to także bardzo zdrowy i niskokaloryczny produkt. 

Zupa-krem z cukinii. Genialne wykorzystanie warzywa wg Magdy Gessler

Przepisy Magdy Gessler doceniane są za smaczny finisz, wykorzystanie lokalnych produktów oraz uszanowanie dla tradycji. Wśród klasycznych receptur znajdziemy także, bardziej oryginalne i nieoczywiste połączenia smaku. Niezależnie od preferencji efekt końcowy zawsze jest wyjątkowo smaczny, pełny aromatów i kolorów. Na liście letnich rarytasów nie brakuje sezonowych warzyw, po które znana restauratorka często sięga. 

Genialne wykorzystanie cukinii wg Magdy Gessler to nic innego jak prosta i jednocześnie wyjątkowo smaczna zupa krem z cukinii. Świeże, zielone warzywa sezonowe są bazą przepisu i jednocześnie tworzą duet z aromatycznych bulionem. Z kolei składniki podsmażone na maśle nadadzą całości domowego i delikatnego smaku. Wśród dodatków nie może zabraknąć aromatycznych przypraw oraz świeżych ziół. 

Tak przygotowany posiłek to idealne danie na ciepłe dni, a także smaczna dietetyczna propozycja. Zupa jest bardzo smaczna i jednocześnie zdrowa i pełna witamin. Wszystko dzięki cukinii, która jest niskokaloryczna - w 100 g warzywa znajdziemy zaledwie 16,7 kcal oraz cały wachlarz witamin i minerałów.

Więcej przepisów Magdy Gessler znajdziemy na stronie rewolucje-kuchenne.pl.

Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Przepis na zupę krem z cukinii wg Magdy Gessler

Składniki: 

  • 3 nieduże cukinie, 
  • 2 cebule, 
  • litr bulionu, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki masła, 
  • liść laurowy, 
  • sól i pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • świeża natka pietruszki i koperek. 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 
  2. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.
  3. Gdy całość nabierze złotych kolorów, dodajemy cukinię, liść laurowy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i  zalewamy bulionem.
  4. Gotujemy przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie. 
  5. Usuwamy liść laurowy i blendujemy na kremową konsystencję. 
  6. Krem z cukinii podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA