Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy
Choć najważniejszym posiłkiem dnia powinno być śniadanie, to dla wielu jest nim obiad. Niestety tu niekiedy pojawia się problem - co zrobić na obiad szybko i tanio? Pomysłów jest wiele, z czego wybraliśmy dwa sycące, proste w wykonaniu posiłki, na które nie trzeba zbyt wielkich funduszy. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasze propozycje, na pewno będziecie zadowoleni.
Co zrobić na obiad szybko i tanio? Odpowiedzią na to pytanie jest kasza (ryż, makaron) z sosem
Taki posiłek jest szybki w wykonaniu, a do tego smaczny i sycący. Do jego zrobienia potrzebujesz następujących produktów:
- kaszy (lub ryżu bądź makaronu) - 1 - 2 szklanek,
- wody (bulionu lub rosołu) - szklankę,
- słodkiej papryki,
- marchewki - 2 - 3 sztuk,
- pomidorów - 2 - 3 sztuk,
- cebuli,
- czosnku - kilku ząbków,
- pieczarek - 5 sztuk,
- odrobiny mięsa (drobiowego, wieprzowego czy skrawków wędliny),
- przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół.
Przygotowanie:
- Kaszę (ryż bądź makaron) ugotuj według instrukcji na opakowaniu;
- Cebulę z czosnkiem obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni;
- Paprykę, marchewkę i pieczarki pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do cebuli z czosnkiem. Duś przez kilka minut;
- Gdy warzywa zmiękną, mięso również drobno pokrój i dodaj na patelnię. Nie przerywaj smażenia;
- Pomidory sparz, zdejmij skórkę i dodaj do mieszanki wraz z przyprawami;
- Duś całość przez kolejne kilka minut, aż uzyskasz gęsty sos;
- Na koniec dodaj do sosu szklankę wody (lub bulionu bądź rosołu);
- Wymieszaj całość, po czym nałóż sos na kaszę (ryż czy makaron).
- Potrawę możesz podawać z posypką z tartego sera.
Co zrobić na obiad szybko i tanio? Jajka są zawsze dobrym rozwiązaniem
Szybki i tani obiad to oczywiście jajka. Jak zrobić z nich sycący posiłek? Choćby przygotowując jajecznicę z dodatkami:
- jajka - około 2 sztuk na porcję,
- skrawki wędliny (albo boczku etc.),
- warzywa (do wyboru) - pomidory, papryka, pieczarki, cukinia, czosnek czy cebula,
- przyprawy - sól, pieprz i zioła, np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia czy koperek.
Przyrządzenie jajecznicy jest bardzo proste:
- Wybrane składniki drobno pokrój (zioła posiekaj);
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, włóż przygotowane wcześniej składniki i podsmaż przez chwilę;
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep, po czym wlej na patelnię do reszty składników i ciągle mieszając, smaż do uzyskania ulubionej konsystencji;
- Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz;
- Jajecznicę podawaj gorącą z dodatkiem ulubionego pieczywa (najlepiej podpieczonego).
Smacznego!