Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ekspresowa zapiekanka makaronowa w filiżance
Łazanki to makaron pokrojony w kwadraciki i wymieszany z różnymi składnikami, m.in. kiszoną kapustą, mięsem, grzybami czy cebulą. Są też wersję na słodko, co kto lubi. Jednak nasz przepis jest tradycyjny i idealne nadaje się na obiad. Przekonajcie się sami, jak zrobić łazanki. Na pewno chętnie do nich wrócicie i to nie raz. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Jak zrobić łazanki - przepis wymaga tylko kilku podstawowych produktów
Do przyrządzenia klasycznych łazanków potrzebujesz następujących składników:
- makaronu - kwadracików (możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie) - ćwierci kilograma,
- kapusty kiszonej - połowy kilograma,
- pieczarek - kilku sztuk,
- cebuli,
- czosnku - kilku ząbków,
- przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół (np. kminku, ziela angielskiego czy liści laurowych).
Jeśli chcesz, możesz też dodać do łazanków mięso - mielone, boczek, a nawet skrawki wędlin. Ale nie jest to obowiązkowe.
Jak zrobić łazanki? Przepis jest bardzo prosty do zrobienia
Wywodzące się z Włoch łazanki są naprawdę proste do zrobienia. Zacznij od przygotowania kapusty:
- Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż (wraz z sokiem) do garnka, zalej wodą i gotuj z dodatkiem przypraw, aż zmięknie;
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na odrobinie tłuszczu;
- Pieczarki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Duś, aż będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem do smaku;
- Makaron ugotuj na półmiękko (al dente);
- Wymieszaj warzywa z makaronem.
- Podawaj jeszcze gorące.
Smacznego!