Jak zrobić łazanki? Szybko, łatwo i smacznie. To jeden z najprostszych obiadów do ugotowania

Jak zrobić łazanki? Szybko, łatwo i smacznie. Łazanki są prostym, ale sycącym posiłkiem w sam raz na obiad last minute. Na pewno kojarzycie to danie z dzieciństwa bądź młodości - warto je sobie przypomnieć. Wypróbujcie nasz przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowa zapiekanka makaronowa w filiżance

Łazanki to makaron pokrojony w kwadraciki i wymieszany z różnymi składnikami, m.in. kiszoną kapustą, mięsem, grzybami czy cebulą. Są też wersję na słodko, co kto lubi. Jednak nasz przepis jest tradycyjny i idealne nadaje się na obiad. Przekonajcie się sami, jak zrobić łazanki. Na pewno chętnie do nich wrócicie i to nie raz. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Jak zrobić łazanki - przepis wymaga tylko kilku podstawowych produktów

Do przyrządzenia klasycznych łazanków potrzebujesz następujących składników:

  • makaronu - kwadracików (możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie) - ćwierci kilograma,
  • kapusty kiszonej - połowy kilograma,
  • pieczarek - kilku sztuk,
  • cebuli,
  • czosnku - kilku ząbków,
  • przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół (np. kminku, ziela angielskiego czy liści laurowych).

Jeśli chcesz, możesz też dodać do łazanków mięso - mielone, boczek, a nawet skrawki wędlin. Ale nie jest to obowiązkowe. 

Jak zrobić łazanki? Przepis jest bardzo prosty do zrobienia

Wywodzące się z Włoch łazanki są naprawdę proste do zrobienia. Zacznij od przygotowania kapusty:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż (wraz z sokiem) do garnka, zalej wodą i gotuj z dodatkiem przypraw, aż zmięknie;
  2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na odrobinie tłuszczu;
  3. Pieczarki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Duś, aż będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem do smaku;
  4. Makaron ugotuj na półmiękko (al dente);
  5. Wymieszaj warzywa z makaronem.
  6. Podawaj jeszcze gorące.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA