Placki ziemniaczane według przepisu babci. Wystarczy dodać ten składnik, a placki nie ściemnieją

Placki ziemniaczane według przepisu babci Helenki, to sposób na sycący i pyszny obiad. Tradycyjne polskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania, jednak warto pamiętać, że ziemniaczana masa szybko ciemnieje. Dodając sekretny składnik babci, unikniemy zmiany koloru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród polskich, tradycyjnych dań nie może zabraknąć chrupiących i aromatycznych placków ziemniaczanych. Delikatne wnętrze i złocistą skorupkę uzyskamy dzięki dobremu przepisowi na ciasto. Niestety w trakcie przygotowań masa ziemniaczana ciemnieje i chociaż nie wpływa to na smak, to z pewnością traci walory estetyczne. Jest jednak prosta metoda, aby temu zaradzić. 

Placki ziemniaczane - metoda babci helenki zaradzi ciemniejącej masie

Chrupiące, złociste, delikatne i aromatyczne - takie właśnie są idealne placki ziemniaczane. To smakowite danie, które często gości na naszych stołach jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o niektórych składnikach, które zapobiegną ciemnieniu ciasta. Masa na placki ziemniaczane ciemnieje, ponieważ surowe ziemniaki reagują z powietrzem. To naturalny proces i wcale nie świadczy o tym, że przygotowujemy danie z warzyw o wątpliwej jakości.

Ciemna, szara masa odbiera apetytu i nie prezentuje się zbyt ładnie. Metoda babci zaradzi temu błyskawicznie. Wystarczy posypać starte ziemniaki mąką, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki. Dzięki temu masa będzie wolniej ciemniała.

Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Przepis babci na placki ziemniaczane jak za dawnych lat. Jak je przygotować?

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • cebula,
  • olej rzepakowy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • pieprz.

 Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. 
  2. Podobnie postępujemy z cebulą. 
  3. Do miski ze startymi warzywami dodajemy jajko, cukier, mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  4. Na patelnie wlewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy porcje placków. 
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  6. Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub sosem jogurtowo-ziołowym oraz świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.