• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane według przepisu babci. Wystarczy dodać ten składnik, a placki nie ściemnieją

Placki ziemniaczane według przepisu babci Helenki, to sposób na sycący i pyszny obiad. Tradycyjne polskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania, jednak warto pamiętać, że ziemniaczana masa szybko ciemnieje. Dodając sekretny składnik babci, unikniemy zmiany koloru.
Placki ziemniaczane
nulinukas /Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród polskich, tradycyjnych dań nie może zabraknąć chrupiących i aromatycznych placków ziemniaczanych. Delikatne wnętrze i złocistą skorupkę uzyskamy dzięki dobremu przepisowi na ciasto. Niestety w trakcie przygotowań masa ziemniaczana ciemnieje i chociaż nie wpływa to na smak, to z pewnością traci walory estetyczne. Jest jednak prosta metoda, aby temu zaradzić. 

Placki ziemniaczane - metoda babci helenki zaradzi ciemniejącej masie

Chrupiące, złociste, delikatne i aromatyczne - takie właśnie są idealne placki ziemniaczane. To smakowite danie, które często gości na naszych stołach jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o niektórych składnikach, które zapobiegną ciemnieniu ciasta. Masa na placki ziemniaczane ciemnieje, ponieważ surowe ziemniaki reagują z powietrzem. To naturalny proces i wcale nie świadczy o tym, że przygotowujemy danie z warzyw o wątpliwej jakości.

Ciemna, szara masa odbiera apetytu i nie prezentuje się zbyt ładnie. Metoda babci zaradzi temu błyskawicznie. Wystarczy posypać starte ziemniaki mąką, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki. Dzięki temu masa będzie wolniej ciemniała.

Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Przepis babci na placki ziemniaczane jak za dawnych lat. Jak je przygotować?

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • cebula,
  • olej rzepakowy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • pieprz.

 Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. 
  2. Podobnie postępujemy z cebulą. 
  3. Do miski ze startymi warzywami dodajemy jajko, cukier, mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  4. Na patelnie wlewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy porcje placków. 
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  6. Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub sosem jogurtowo-ziołowym oraz świeżą zieleniną. 
Więcej o: