Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród polskich, tradycyjnych dań nie może zabraknąć chrupiących i aromatycznych placków ziemniaczanych. Delikatne wnętrze i złocistą skorupkę uzyskamy dzięki dobremu przepisowi na ciasto. Niestety w trakcie przygotowań masa ziemniaczana ciemnieje i chociaż nie wpływa to na smak, to z pewnością traci walory estetyczne. Jest jednak prosta metoda, aby temu zaradzić.
Chrupiące, złociste, delikatne i aromatyczne - takie właśnie są idealne placki ziemniaczane. To smakowite danie, które często gości na naszych stołach jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o niektórych składnikach, które zapobiegną ciemnieniu ciasta. Masa na placki ziemniaczane ciemnieje, ponieważ surowe ziemniaki reagują z powietrzem. To naturalny proces i wcale nie świadczy o tym, że przygotowujemy danie z warzyw o wątpliwej jakości.
Ciemna, szara masa odbiera apetytu i nie prezentuje się zbyt ładnie. Metoda babci zaradzi temu błyskawicznie. Wystarczy posypać starte ziemniaki mąką, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki. Dzięki temu masa będzie wolniej ciemniała.
Składniki:
Sposób przygotowania: