Jak zrobić wątróbkę drobiową? Dzięki prostemu mykowi nie wyjdzie gorzka, a soczysta i smaczna

Jak zrobić wątróbkę drobiową, aby każdemu smakowała? Wbrew pozorom to możliwe. Zastosuj się do naszych porad, a zawsze zrobisz pyszny posiłek, bez goryczki i specyficznego posmaku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Wątróbka drobiowa różni się nieco od wieprzowej. Przede wszystkim jest dużo mniejsza i delikatniejsza, więc i sposób jej przyrządzania musi być nieco inny. Czyli jak zrobić wątróbkę drobiową? Zapoznajcie się z naszymi poradami, a zawsze ci się uda ją przyrządzić.

Jak zrobić wątróbkę drobiową? Lista porad na przyrządzenie podrobu

Aby wątróbka drobiowa była pyszna i delikatna, musisz przede wszystkim ją oczyścić z żył i błon. Dzięki temu jej jedzenie będzie przyjemniejsze. Zanim ją usmażysz, zrób coś jeszcze - namocz podrób w mleku. Musi to trwać przynajmniej godzinę, ale najlepiej jak zostawisz mięso w mleku na całą noc. W ten sposób będzie miała delikatny zapach i nie będzie gorzka w smaku. Ale to nie wszystko:

  • Wątróbkę przed włożeniem na patelnię dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Woda i mleko spowodują, że będzie pryskała. Wysuszenie mięsa zapobiegnie temu;
  • Podrób dokładnie obejrzyj - jeśli znajdziesz na nim mały, ciemny pęcherz, to wytnij go ostrożnie. Nie może pęknąć. To również chroni mięso przed zgorzknieniem;
  • Wątróbkę smaż na bardzo gorącym tłuszczu, nie kładąc zbyt wielu kawałków naraz, aby gwałtownie nie obniżyć temperatury tłuszczu;
  • Smażąc podrób, używaj wyłącznie drewnianej bądź silikonowej łopatki. Nie przebijaj mięsa, bo puści soki, zacznie pryskać, a do tego zrobi się sucha;
  • Przewracaj mięso jak najrzadziej, żeby się dobrze usmażyło. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa smaży się krócej niż wieprzowa - około dwóch bądź trzech minut na stronę wystarczy;
  • Sól dodaj do podrobu na koniec przyrządzania.

Z czym przyrządzić wątróbkę drobiową? Najpopularniejszą wersją są jabłka i cebula, ale nic nie szkodzi spróbować innych wariantów:

  • truskawek,
  • śliwek,
  • sosu malinowego,
  • papryki,
  • pieczarek, 
  • wiśni, 
  • brzoskwini. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA