Ogórki małosolne - super przepis w trzech prostych krokach. Będą smakować jak u babci

Ogórki małosolne od zawsze były jednymi z naszych ulubionych przetworów. Często zajadaliśmy się nimi przy babcinym obiedzie i zastanawialiśmy się nad tym, jak je przygotować. Okazuje się, że przepis nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Ogórki małosolne zrobisz w trzech niesamowicie prostych krokach.

Letni sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Chociaż ogórki małosolne możemy kupić w każdym warzywniaku i nawet w sklepie spożywczym, to warto je przygotować samemu. Dzięki temu smak, który pamiętamy z dzieciństwa, zamkniemy w szkle na dłużej. Robi się je podobnie do ogórków kiszonych. Jest jedna różnica. Nie chodzi o to, by dodawać mniej soli (chociaż nazwa na to wskazuje), ale o czas kiszenia - nasz "aktor" pierwszoplanowy, któremu poświęcamy uwagę, potrzebuje go mniej.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jak przedłużyć świeżość ziół? Słynny kucharz Jamie Oliver zdradza swoje tajnikiJamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół

Przepis na ogórki małosolne. Przygotuj odpowiednie składniki

Produkty:

  • kilogram ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • dwa baldachimy kopru lub pół pęczka,
  • pół główki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1.5-2 łyżki soli.

Oprócz tego potrzebujesz dużego słoika oraz garnka.

Ogórki małosolne w trzech prostych krokach

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i wystudź. To będzie zalewa.
  2. Ogórki umyj oraz oczyść z piasku i innego brudu. Poukładaj warzywa w słoiku. Dodaj koperek, chrzan i czosnek. Postaraj się, by składniki nie leżały w jednym miejscu. Ogórki zalej zalewą. Mikstura powinna przykryć całe warzywa.
  3. Słoik zakręć. Jeżeli jednak korzystasz z kamionki, połóż na nią talerz. Powinien on dociążyć ogórki małosolne tak, by nie wystawały ponad zalewę. Całość odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce, na przykład do piwniczki, by nie kusiły. Bo trudno się powstrzymać przed zjedzeniem ich już po kilku godzinach! Po dwóch dniach (czasem trzech) przetwory zyskają idealny smak i urozmaicą tradycyjny obiad. 

Ogórki małosolneOgórki małosolne na sucho. Idealne na kanapkę i do chrupania solo

Więcej o: