Ogórki małosolne - super przepis w trzech prostych krokach. Będą smakować jak u babci

Ogórki małosolne od zawsze były jednymi z naszych ulubionych przetworów. Często zajadaliśmy się nimi przy babcinym obiedzie i zastanawialiśmy się nad tym, jak je przygotować. Okazuje się, że przepis nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Ogórki małosolne zrobisz w trzech niesamowicie prostych krokach.

Letni sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Chociaż ogórki małosolne możemy kupić w każdym warzywniaku i nawet w sklepie spożywczym, to warto je przygotować samemu. Dzięki temu smak, który pamiętamy z dzieciństwa, zamkniemy w szkle na dłużej. Robi się je podobnie do ogórków kiszonych. Jest jedna różnica. Nie chodzi o to, by dodawać mniej soli (chociaż nazwa na to wskazuje), ale o czas kiszenia - nasz "aktor" pierwszoplanowy, któremu poświęcamy uwagę, potrzebuje go mniej.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Przepis na ogórki małosolne. Przygotuj odpowiednie składniki

Produkty:

  • kilogram ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • dwa baldachimy kopru lub pół pęczka,
  • pół główki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1.5-2 łyżki soli.

Oprócz tego potrzebujesz dużego słoika oraz garnka.

Ogórki małosolne w trzech prostych krokach

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i wystudź. To będzie zalewa.
  2. Ogórki umyj oraz oczyść z piasku i innego brudu. Poukładaj warzywa w słoiku. Dodaj koperek, chrzan i czosnek. Postaraj się, by składniki nie leżały w jednym miejscu. Ogórki zalej zalewą. Mikstura powinna przykryć całe warzywa.
  3. Słoik zakręć. Jeżeli jednak korzystasz z kamionki, połóż na nią talerz. Powinien on dociążyć ogórki małosolne tak, by nie wystawały ponad zalewę. Całość odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce, na przykład do piwniczki, by nie kusiły. Bo trudno się powstrzymać przed zjedzeniem ich już po kilku godzinach! Po dwóch dniach (czasem trzech) przetwory zyskają idealny smak i urozmaicą tradycyjny obiad. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA