-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlet z kalafiora - przepis na obiad, który musisz wypróbować. Posmakuje nawet mięsożercom
Kotlet z kalafiora - przepis na obiad, który musisz wypróbować. Posmakuje nawet mięsożercom
Kotlet z kalafiora to obiad, który musisz spróbować jeszcze tego lata. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, to z pewnością posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom. Jak przygotować te warzywne kotlety? Sprawdź.
Kalafior to warzywo, które uwielbia wielu z nas. Najczęściej jemy kalafior gotowany podawany z bułką tartą. Ale co, jeśli mamy już tego dosyć? Wówczas warto wypróbować przepis na kotlet z kalafiora. Przedstawiamy go krok po kroku. Z tym przepisem nie ma prawa się nie udać.
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
Kotlet z kalafiora - przepis. Obiad bez mięsa, który zastąpi klasyczne mielone
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 2 jajka,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- koperek,
- 2 szklanki mąki,
- olej roślinny do smażenia,
- przyprawy: kurkuma, chilli, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie).
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet z kalafiora - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Kalafior obierz z liści, odetnij najtwardsze części i dokładnie umyj. Następnie podziel go na różyczki.
- Kalafior gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlej wodę i przesyp kalafior do miski. Rozgnieć go widelcem lub użyj blendera.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją krótko na oleju, a następnie do miski z kalafiorem.
- Odstaw masę na kilkanaście minut, by wystygła. Następnie wbij do niej dwa jajka i dosyp mąkę.
- Przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj pozostałe składniki i razem wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki.
- Przypraw masę na kotlety z kalafiora i jajek sporą ilością kurkumy, papryką oraz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by twoje kotlety z kalafiora smakowały niczym mięso, to użyj przyprawy do kurczaka. Następnie uformuj masę w lekko spłaszczone kulki.
- Smaż na rozgrzanym oleju lub piecz w piekarniku w 180 stopniach - aż się zarumienią.
Smacznego!