Kotlet z kalafiora - przepis na obiad, który musisz wypróbować. Posmakuje nawet mięsożercom

Kotlet z kalafiora to obiad, który musisz spróbować jeszcze tego lata. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, to z pewnością posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom. Jak przygotować te warzywne kotlety? Sprawdź.

Kalafior to warzywo, które uwielbia wielu z nas. Najczęściej jemy kalafior gotowany podawany z bułką tartą. Ale co, jeśli mamy już tego dosyć? Wówczas warto wypróbować przepis na kotlet z kalafiora. Przedstawiamy go krok po kroku. Z tym przepisem nie ma prawa się nie udać.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Kotlet z kalafiora - przepis.  Obiad bez mięsa, który zastąpi klasyczne mielone

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • 2 szklanki mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • przyprawy: kurkuma, chilli, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie).

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlet z kalafiora - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Kalafior obierz z liści, odetnij najtwardsze części i dokładnie umyj. Następnie podziel go na różyczki.
  2. Kalafior gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlej wodę i przesyp kalafior do miski. Rozgnieć go widelcem lub użyj blendera.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją krótko na oleju, a następnie do miski z kalafiorem.
  4. Odstaw masę na kilkanaście minut, by wystygła. Następnie wbij do niej dwa jajka i dosyp mąkę.
  5. Przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj pozostałe składniki i razem wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki.
  6. Przypraw masę na kotlety z kalafiora i jajek sporą ilością kurkumy, papryką  oraz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by twoje kotlety z kalafiora smakowały niczym mięso, to użyj przyprawy do kurczaka. Następnie uformuj masę w lekko spłaszczone kulki.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju lub piecz w piekarniku w 180 stopniach - aż się zarumienią.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.