Zupa kurkowa, sos z kurek, a może risotto? Zdradzamy cztery najlepsze przepisy na dania z kurkami

Co pysznego można zrobić z kurek? Jeśli przychodzi ci do głowy jedynie jajecznica, śpieszymy z garścią nowych i smacznych przepisów. Wolisz zupę czy sos do polędwiczek? A może aromatyczny i kremowy makaron? Jedno jest pewne - nie ma grzyba nad kurki, dlatego wykorzystajmy sezon w pełni.
Zobacz wideo

Co można zrobić z kurek? Oczywiście mnóstwo przepysznych dań, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak również popisowe potrawy podczas ważniejszych uroczystości, a także na romantyczną kolację we dwoje. Poznaj cztery sprawdzone przepisy z kurkami w roli głównej.

Zupa kurkowa - aromatyczna i kremowa

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych kurek
  • 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • śmietana 18 proc.
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy

Zupa kurkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez minutę, następnie dodaj oczyszczone kurki. Większe grzyby pokrój. Smaż, aż z kurek odparuje wodą i miejscami się przyrumienią.
  2. Ziemniaki obierz i pokój w kostkę, natomiast marchewkę pokrój w talarki lub zetrzyj na tarce - jak wolisz. Następnie dodaj do podsmażonych grzybów i podsmażaj całość przez ok. 7 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
  3. Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie dopraw do smaku przyprawami i zapraw zahartowaną śmietaną. na koniec dodaj posiekany koperek.

Sos z kurek - idealny do polędwiczek i sztuki mięsa

Składniki:

  • 500 g świeżych, oczyszczonych kurek
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka kremówka
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sos z kurek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Dodaj oczyszczone i pokrojone kurki i podsmażaj je, aż woda odparuje, a grzyby lekko się zarumienią.
  3. Na patelnię wlej śmietanę (ok, 3/4 szklanki) i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem i na niewielkim ogniu duś całość, aż sos lekko zgęstnieje i nieco się zredukuje. Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki.

Kremowy makaron z kurkami Ani Starmach - idealny na wieczór we dwoje

Składniki:

  • 400 g oczyszczonych i posiekanych kurek
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, świeży tymianek, natka pietruszki

Makaron z kurkami - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Przygotuj patelnię z grubszym dnem i rozgrzej na niej łyżkę masła. Dodaj posiekany czosnek oraz kurki, oraz tymianek. Całość podsmażaj, aż z kurek odparuje nadmiar wody i lekko się zarumienią. 
  3. Do podsmażonych kurek wlej śmietankę, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj także natkę pietruszki.
  4. Na patelnie dodaj makaron i wymieszaj. Makaron podawaj posypany parmezanem i udekorowany orzeszkami pinii.

Przepis pochodzi ze strony aniastarmach.pl

Risotto z kurkami - klasyka w nowej odsłonie

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 300 g oczyszczonych kurek
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • 1 l bulionu (najlepiej lekkiego drobiowego, warzywnego lub grzybowego)
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • parmezan do posypania

Risotto z kurkami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj sporą patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy całość się zeszkli, dołóż posiekane kurki i podsmażaj, aż z grzybów odparuje woda.
  2. Następnie dodaj łyżkę masła i wsyp ryż. Wymieszaj i kiedy ryż stanie jest przezroczysty, wlej część bulionu.
  3. Zamieszaj i duś do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj kolejną część bulionu, wymieszaj, niech ryż go wchłonie. Powtarzaj tę czynność, aż ryż "wypije" cały bulion - to właśnie sekret idealnego smaku tej potrawy.
  4. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj parmezan i natkę pietruszki. Takie risotto smakuje wybornie z kieliszkiem białego wina - idealnie sprawdzi się więc jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: