-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa kurkowa, sos z kurek, a może risotto? Zdradzamy cztery najlepsze przepisy na dania z kurkami
Zupa kurkowa, sos z kurek, a może risotto? Zdradzamy cztery najlepsze przepisy na dania z kurkami
Co pysznego można zrobić z kurek? Jeśli przychodzi ci do głowy jedynie jajecznica, śpieszymy z garścią nowych i smacznych przepisów. Wolisz zupę czy sos do polędwiczek? A może aromatyczny i kremowy makaron? Jedno jest pewne - nie ma grzyba nad kurki, dlatego wykorzystajmy sezon w pełni.
Co można zrobić z kurek? Oczywiście mnóstwo przepysznych dań, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak również popisowe potrawy podczas ważniejszych uroczystości, a także na romantyczną kolację we dwoje. Poznaj cztery sprawdzone przepisy z kurkami w roli głównej.
Zupa kurkowa - aromatyczna i kremowa
Składniki:
- 500 g oczyszczonych kurek
- 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- śmietana 18 proc.
- posiekany koperek
- sól, pieprz, szczypta kurkumy
Zupa kurkowa - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez minutę, następnie dodaj oczyszczone kurki. Większe grzyby pokrój. Smaż, aż z kurek odparuje wodą i miejscami się przyrumienią.
- Ziemniaki obierz i pokój w kostkę, natomiast marchewkę pokrój w talarki lub zetrzyj na tarce - jak wolisz. Następnie dodaj do podsmażonych grzybów i podsmażaj całość przez ok. 7 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
- Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie dopraw do smaku przyprawami i zapraw zahartowaną śmietaną. na koniec dodaj posiekany koperek.
Sos z kurek - idealny do polędwiczek i sztuki mięsa
Składniki:
- 500 g świeżych, oczyszczonych kurek
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka kremówka
- masło
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sos z kurek - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj oczyszczone i pokrojone kurki i podsmażaj je, aż woda odparuje, a grzyby lekko się zarumienią.
- Na patelnię wlej śmietanę (ok, 3/4 szklanki) i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem i na niewielkim ogniu duś całość, aż sos lekko zgęstnieje i nieco się zredukuje. Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki.
Kremowy makaron z kurkami Ani Starmach - idealny na wieczór we dwoje
Składniki:
- 400 g oczyszczonych i posiekanych kurek
- 200 g ulubionego makaronu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży tymianek, natka pietruszki
Makaron z kurkami - sposób wykonania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Przygotuj patelnię z grubszym dnem i rozgrzej na niej łyżkę masła. Dodaj posiekany czosnek oraz kurki, oraz tymianek. Całość podsmażaj, aż z kurek odparuje nadmiar wody i lekko się zarumienią.
- Do podsmażonych kurek wlej śmietankę, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj także natkę pietruszki.
- Na patelnie dodaj makaron i wymieszaj. Makaron podawaj posypany parmezanem i udekorowany orzeszkami pinii.
Przepis pochodzi ze strony aniastarmach.pl
Risotto z kurkami - klasyka w nowej odsłonie
Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 300 g oczyszczonych kurek
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- masło
- 1 l bulionu (najlepiej lekkiego drobiowego, warzywnego lub grzybowego)
- sól, pieprz, natka pietruszki
- parmezan do posypania
Risotto z kurkami - sposób wykonania:
- Przygotuj sporą patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy całość się zeszkli, dołóż posiekane kurki i podsmażaj, aż z grzybów odparuje woda.
- Następnie dodaj łyżkę masła i wsyp ryż. Wymieszaj i kiedy ryż stanie jest przezroczysty, wlej część bulionu.
- Zamieszaj i duś do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj kolejną część bulionu, wymieszaj, niech ryż go wchłonie. Powtarzaj tę czynność, aż ryż "wypije" cały bulion - to właśnie sekret idealnego smaku tej potrawy.
- Dopraw do smaku przyprawami, dodaj parmezan i natkę pietruszki. Takie risotto smakuje wybornie z kieliszkiem białego wina - idealnie sprawdzi się więc jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.