Masz problem ze suchą zgnilizna wierzchołkową pomidorów? Prosty oprysk sobie z nią poradzi

Sucha zgnilizna wierzchołkowa bardzo często atakuje pomidory. Jej przyczyną są niedobory soli mineralnych oraz zbyt rzadkie podlewanie podczas upałów. To wszystko sprawia, że długo wyczekiwane owoce stają się niejadalne i trzeba się ich pozbyć. Jest jednak sposób, by tego uniknąć. Wystarczy prosty oprysk.

Choroby mogą zaatakować rośliny w każdej chwili - wystarczą odpowiednie warunki do ich rozwoju. Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora pojawia się niedługo po zapyleniu. Wysokie temperatury oraz brak przewiewu przyczyniają się do tego, że pomidorom brakuje wody i wapnia. To sprawia, że owoce stają się zgniłe i nie powinno się ich jeść. Na szczęście chorobę da się szybko rozpoznać i nie rozprzestrzenia się na pozostałe rośliny.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek pokazała swój ogród. "Przepiękne rośliny i aranżacja"

Więcej ciekawych porad znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jak wybrać rybę w nadmorskiej smażalni? Nie ma prostych odpowiedziJak wybrać rybę w smażalni? Łatwiej chyba ułożyć kostkę Rubika

Sucha zgnilizna pomidora. Czym jest i jak się objawia?

Sprawa jest niesamowicie prosta. Musisz przyjrzeć się dokładnie wierzchołkowi owocu, a dokładnie miejscu, w którym wcześniej był kwiat. Jeśli zobaczysz suchą plamę o brunatnej barwie, to znak, że sucha zgnilizna pomidora zaczęła się pojawiać. Może zaatakować pojedyncze owoce lub całe uprawy. Chociaż drugi przypadek jest niezwykle rzadki, to lepiej działać od razu, gdy zauważymy zmiany.  Jak zapobiegać chorobie? Oto kilka pomocnych porad:

  • sadź pomidory w ziemi o wysokiej zawartości wapnia,
  • regularnie obcinaj dolne liście aż do grona,
  • podlewaj systematycznie,
  • stosuj nawadnianie kropelkowe,
  • zapewnij odpowiedni poziom wilgotności i przewiewu,
  • chroń przed nadmiernym nasłonecznieniem.
 

Sucha zgnilizna pomidorów. Prosty oprysk pomoże w walce z problemem

Na samym początku zerwij wszystkie zakażone owoce. Następnie przygotuj oprysk. Potrzebujesz więc nawóz wapniowy i wodę. Na litr płynu przychodzi od pięciu do ośmiu gramów wapnia, dzięki czemu uzyskasz saletrę wapniową o stężeniu 0,5-0,8 proc. Na samym początku zastosuj słabszy oprysk. Raz w tygodniu (najlepiej wieczorem) w okresie od czerwca do października spryskaj nim całe pomidory. 

Mole spożywczeJak pozbyć się moli spożywczych? Skuteczny sposób za 3 zł

Więcej o: