Jak przyprawić karkówkę na grilla? Pysznie i aromatycznie. W ten sposób zrobisz nieziemską ucztę

Jak przyprawić karkówkę na grilla? To pytanie spędza sen z powiek miłośnikom ucztowania na świeżym powietrzu. Na szczęście mamy kilka sposobów, aby mięso było nieziemsko pyszne. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Lato nie może obyć się bez grilla z rodziną i znajomymi. Najczęściej piecze się kiełbaski i karkówkę. To jedno z ulubionych mięs. Ale zawsze pojawia się to samo pytanie - jak przyprawić karkówkę na grilla? Są różne sposoby przyprawiania. Prezentujemy kilka trików, aby mięso było niezwykle pyszne i aromatyczne. Zobaczcie sami.

Jak przyprawić karkówkę na grilla? W ten sposób będzie naprawdę pyszna

Przyprawianie karkówki na grilla zacznij od wybrania jak najświeższego, różowego mięsa. Umyj je i pokrój na plastry o grubości mniej więcej półtora centymetra. Teraz przygotuj marynatę, w której umieścisz karkówkę przynajmniej na noc (najlepiej dłużej). Co możesz dodać do marynaty? Różne składniki, ale pamiętaj o:

  • occie (lub soku cytrynowym) - sprawia, że mięso nie będzie twarde i gumowe. Możesz wykorzystać też ketchup o dużej zawartości octu,
  • oliwie z oliwek - konserwuje mięso oraz sprawia, że lepiej wchłania ono aromat i smak przypraw.

Teraz najważniejsze - jakie przyprawy pasują do karkówki? Bardzo różne:

  • musztarda,
  • miód,
  • pieprz (czarny, cayenne),
  • chili,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • macierzanka,
  • sos sojowy,
  • cebula,
  • kurkuma,
  • gorczyca,
  • ketchup,
  • papryka w proszku,
  • zioła prowansalskie,
  • ziele angielskie (mielone),
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • estragon,
  • kolendra,
  • cząber,
  • szałwia,
  • piwo,
  • papaja,
  • liść laurowy (mielony),
  • imbir.

Jak zrobić marynatę do karkówki? Bardzo łatwo - wymieszaj oliwę z octem (bądź sokiem cytrynowym) oraz dodaj wybrane przyprawy (zmielone bądź płynne). W takiej mieszance obtocz mięso i zostaw je w lodówce na noc (lub dłużej). Tak spreparowaną karkówkę piecz na grillu i serwuj gościom. Smacznego!

Więcej o: