Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Lato nie może obyć się bez grilla z rodziną i znajomymi. Najczęściej piecze się kiełbaski i karkówkę. To jedno z ulubionych mięs. Ale zawsze pojawia się to samo pytanie - jak przyprawić karkówkę na grilla? Są różne sposoby przyprawiania. Prezentujemy kilka trików, aby mięso było niezwykle pyszne i aromatyczne. Zobaczcie sami.
Przyprawianie karkówki na grilla zacznij od wybrania jak najświeższego, różowego mięsa. Umyj je i pokrój na plastry o grubości mniej więcej półtora centymetra. Teraz przygotuj marynatę, w której umieścisz karkówkę przynajmniej na noc (najlepiej dłużej). Co możesz dodać do marynaty? Różne składniki, ale pamiętaj o:
Teraz najważniejsze - jakie przyprawy pasują do karkówki? Bardzo różne:
Jak zrobić marynatę do karkówki? Bardzo łatwo - wymieszaj oliwę z octem (bądź sokiem cytrynowym) oraz dodaj wybrane przyprawy (zmielone bądź płynne). W takiej mieszance obtocz mięso i zostaw je w lodówce na noc (lub dłużej). Tak spreparowaną karkówkę piecz na grillu i serwuj gościom. Smacznego!