• Link został skopiowany

Jak przyprawić karkówkę na grilla? Pysznie i aromatycznie. W ten sposób zrobisz nieziemską ucztę

Jak przyprawić karkówkę na grilla? To pytanie spędza sen z powiek miłośnikom ucztowania na świeżym powietrzu. Na szczęście mamy kilka sposobów, aby mięso było nieziemsko pyszne. Sprawdźcie sami.
karkówka z grilla
ArturLuczka / pixabay.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Lato nie może obyć się bez grilla z rodziną i znajomymi. Najczęściej piecze się kiełbaski i karkówkę. To jedno z ulubionych mięs. Ale zawsze pojawia się to samo pytanie - jak przyprawić karkówkę na grilla? Są różne sposoby przyprawiania. Prezentujemy kilka trików, aby mięso było niezwykle pyszne i aromatyczne. Zobaczcie sami.

Jak przyprawić karkówkę na grilla? W ten sposób będzie naprawdę pyszna

Przyprawianie karkówki na grilla zacznij od wybrania jak najświeższego, różowego mięsa. Umyj je i pokrój na plastry o grubości mniej więcej półtora centymetra. Teraz przygotuj marynatę, w której umieścisz karkówkę przynajmniej na noc (najlepiej dłużej). Co możesz dodać do marynaty? Różne składniki, ale pamiętaj o:

  • occie (lub soku cytrynowym) - sprawia, że mięso nie będzie twarde i gumowe. Możesz wykorzystać też ketchup o dużej zawartości octu,
  • oliwie z oliwek - konserwuje mięso oraz sprawia, że lepiej wchłania ono aromat i smak przypraw.

Teraz najważniejsze - jakie przyprawy pasują do karkówki? Bardzo różne:

  • musztarda,
  • miód,
  • pieprz (czarny, cayenne),
  • chili,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • macierzanka,
  • sos sojowy,
  • cebula,
  • kurkuma,
  • gorczyca,
  • ketchup,
  • papryka w proszku,
  • zioła prowansalskie,
  • ziele angielskie (mielone),
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • estragon,
  • kolendra,
  • cząber,
  • szałwia,
  • piwo,
  • papaja,
  • liść laurowy (mielony),
  • imbir.

Jak zrobić marynatę do karkówki? Bardzo łatwo - wymieszaj oliwę z octem (bądź sokiem cytrynowym) oraz dodaj wybrane przyprawy (zmielone bądź płynne). W takiej mieszance obtocz mięso i zostaw je w lodówce na noc (lub dłużej). Tak spreparowaną karkówkę piecz na grillu i serwuj gościom. Smacznego!

Więcej o: