• Link został skopiowany

Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni

W domowej spiżarni nie może zabraknąć owocowych akcentów takich jak dżemy, soki, konfitury czy nalewki. Letnie rarytasy mogą pozostać zdrowe i niskokaloryczne - dżem wiśniowy bez cukru będzie idealnym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów, gofrów, wypieków czy naleśników.
Dżem wiśniowy bez cukru (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory nie mają sobie równych, a smak świeżych owoców prosto z sadów czy krzewów jest bezkonkurencyjny. Owocowe rarytasy chętnie wypełniają nasze spiżarnie - półki zapełniamy najczęściej dżemami, sokami czy konfiturami. Czy da się jednak ograniczyć dodawanie cukru do słoików z owocami

Dżem wiśniowy bez cukru - zdrowy, letni przysmak

Przetwory domowe powstają na bazie owoców - często wykorzystujemy te świeże prosto z ogródka lub te z lokalnych bazarków. Dlatego dodanie tego typu składników do diety w teorii może przynieść jedynie pozytywne skutki. Niestety nie rzadko ilość dodanego do słoika cukru jest bardzo duża, co nie tylko czyni letni rarytas bardziej kalorycznym, ale i znacznie mniej zdrowym. Warto wspomnieć, że domowe przetwory często podaje się dzieciom, a takie dawki cukru nie są najlepszym rozwiązaniem. Dżemy bez cukru mogą być równie smaczne co babcine wersje. Warto skusić się na zdrowsze alternatywy tradycyjnego składnika. Świetnie w tej roli sprawdzi się: 

  • Miód - ekologiczny składnik nie tylko osłodzi przetwory, ale i nada im smaku. Miód wykazuje także działania prozdrowotne - wzmacnie odporność, działa jak naturalny antybiotyk czy wykazuje działania antybakteryjne.
  • Ksylitol - pozyskiwany z kory brzozy, popularny zamiennik cukru, który ma niski indeks glikemiczny i około 40 proc. mniej kalorii. 
  • Daktyle - słodki zamiennik cukru okaże się znacznie zdrowszy i bogaty w cenne minerały.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem wiśniowy bez cukru - przepis

Składniki: 

  • 2 kg wydrylowanych wiśni, 
  • szklanka ksylitolu, 
  • sok z połowy cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Wydrylowane, czyste owoce przekładamy do garnka i zasypujemy ksylitolem. 
  2. Gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy. 
  3. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i gotujemy przez kolejną godzinę, pamiętając o mieszaniu. 
  4. Gotowy dżem wiśniowy przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Pasteryzujemy po wystygnięciu, a najlepiej w kolejnym dniu. Przechowujemy z ciemnym, chłodnym miejscu. 
Więcej o: