Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni

W domowej spiżarni nie może zabraknąć owocowych akcentów takich jak dżemy, soki, konfitury czy nalewki. Letnie rarytasy mogą pozostać zdrowe i niskokaloryczne - dżem wiśniowy bez cukru będzie idealnym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów, gofrów, wypieków czy naleśników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory nie mają sobie równych, a smak świeżych owoców prosto z sadów czy krzewów jest bezkonkurencyjny. Owocowe rarytasy chętnie wypełniają nasze spiżarnie - półki zapełniamy najczęściej dżemami, sokami czy konfiturami. Czy da się jednak ograniczyć dodawanie cukru do słoików z owocami? 

Dżem (zdjęcie ilustracyjne)Dżem bez cukru, czyli przepis na słodki dodatek bez dosładzania

Dżem wiśniowy bez cukru - zdrowy, letni przysmak

Przetwory domowe powstają na bazie owoców - często wykorzystujemy te świeże prosto z ogródka lub te z lokalnych bazarków. Dlatego dodanie tego typu składników do diety w teorii może przynieść jedynie pozytywne skutki. Niestety nie rzadko ilość dodanego do słoika cukru jest bardzo duża, co nie tylko czyni letni rarytas bardziej kalorycznym, ale i znacznie mniej zdrowym. Warto wspomnieć, że domowe przetwory często podaje się dzieciom, a takie dawki cukru nie są najlepszym rozwiązaniem. Dżemy bez cukru mogą być równie smaczne co babcine wersje. Warto skusić się na zdrowsze alternatywy tradycyjnego składnika. Świetnie w tej roli sprawdzi się: 

  • Miód - ekologiczny składnik nie tylko osłodzi przetwory, ale i nada im smaku. Miód wykazuje także działania prozdrowotne - wzmacnie odporność, działa jak naturalny antybiotyk czy wykazuje działania antybakteryjne.
  • Ksylitol - pozyskiwany z kory brzozy, popularny zamiennik cukru, który ma niski indeks glikemiczny i około 40 proc. mniej kalorii. 
  • Daktyle - słodki zamiennik cukru okaże się znacznie zdrowszy i bogaty w cenne minerały.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem wiśniowy bez cukru - przepis

Składniki: 

  • 2 kg wydrylowanych wiśni, 
  • szklanka ksylitolu, 
  • sok z połowy cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Wydrylowane, czyste owoce przekładamy do garnka i zasypujemy ksylitolem. 
  2. Gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy. 
  3. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i gotujemy przez kolejną godzinę, pamiętając o mieszaniu. 
  4. Gotowy dżem wiśniowy przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Pasteryzujemy po wystygnięciu, a najlepiej w kolejnym dniu. Przechowujemy z ciemnym, chłodnym miejscu. 
Więcej o: