Bakłażan na grilla. Co zrobić, żeby nie był gorzki? Wypróbuj ten sposób na sycące danie w wersji wege

Bakłażan na grilla to świetny sposób na proste, sycące danie, które zasmakuje nie tylko wegetarianom. Jak go przygotować? Wystarczy dodać te przyprawy, a będzie smakować obłędnie.

Bakłażan na grilla może być efektownym uzupełnieniem standardowego menu lub jego główną propozycją. Dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw rozsmakują się w nim nie tylko fani wegańskich smaków, ale również zadeklarowani mięsożercy. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Bakłażan na grilla. Wykorzystaj te przyprawy, aby podkreślić smak warzywa

Bakłażan to warzywo, które smakowo świetnie komponuje się z czosnkiem oraz papryką. Podczas przygotowywania marynaty warto więc pokusić się o ich dodanie. Dzięki temu nasze danie z grilla zyska wyrazisty aromat. Jak przygotować bakłażan na grilla?

Składniki:

  • bakłażan (2 szt.)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, wędzona papryka, słodka papryka.

Jak przygotować bakłażan na grilla? 

Warzywa myjemy. Następnie przekrawamy je wzdłuż i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek

W misce mieszamy pozostały tłuszcz z dodatkiem przypraw i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Każdy plaster bakłażana smarujemy marynatą. Zanim położymy bakłażan na grilla, warto odczekać przynajmniej godzinę. Po tym czasie możemy wrzucić warzywa na ruszt. Jak długo grillować bakłażany? Optymalnie 10-15 minut, aż nieco zmiękną.

Zgrillowane warzywa możemy serwować jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Warto wypróbować wersję z dodatkiem innych grillowanych warzyw: cukinii, papryki, czy cebuli. Bakłażany świetnie smakują także w towarzystwie pieczarek. 

Jeśli jednak nie mamy ochoty na takie połączenia smakowe, warto pokusić się o wykorzystanie bakłażana jako składnika... kanapek! Będzie doskonałym zwieńczeniem pieczywa posmarowanego hummusem, ajvarem, czy pastą z awokado. 

Więcej o: