Bakłażan na grilla może być efektownym uzupełnieniem standardowego menu lub jego główną propozycją. Dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw rozsmakują się w nim nie tylko fani wegańskich smaków, ale również zadeklarowani mięsożercy.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Bakłażan to warzywo, które smakowo świetnie komponuje się z czosnkiem oraz papryką. Podczas przygotowywania marynaty warto więc pokusić się o ich dodanie. Dzięki temu nasze danie z grilla zyska wyrazisty aromat. Jak przygotować bakłażan na grilla?
Składniki:
Warzywa myjemy. Następnie przekrawamy je wzdłuż i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
W misce mieszamy pozostały tłuszcz z dodatkiem przypraw i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Każdy plaster bakłażana smarujemy marynatą. Zanim położymy bakłażan na grilla, warto odczekać przynajmniej godzinę. Po tym czasie możemy wrzucić warzywa na ruszt. Jak długo grillować bakłażany? Optymalnie 10-15 minut, aż nieco zmiękną.
Zgrillowane warzywa możemy serwować jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Warto wypróbować wersję z dodatkiem innych grillowanych warzyw: cukinii, papryki, czy cebuli. Bakłażany świetnie smakują także w towarzystwie pieczarek.
Jeśli jednak nie mamy ochoty na takie połączenia smakowe, warto pokusić się o wykorzystanie bakłażana jako składnika... kanapek! Będzie doskonałym zwieńczeniem pieczywa posmarowanego hummusem, ajvarem, czy pastą z awokado.