Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Masło to nieodzowny składnik wszelakich ciast. Ale co zrobić, gdy z różnych powodów nie mamy lub nie chcemy go użyć w wypiekach? Można je zastąpić. Wśród maślanych substytutów są wersje między innymi dla wegan czy osób dbających o zdrowe odżywianie. Na pewno wybierzecie zamiennik masła idealny dla siebie.
Przygotowując wypieki możesz zastąpić masło tłuszczami roślinnymi. To dobra wiadomość szczególnie dla wegan i wegetarian. Osoby uczulone na laktozę też skorzystają. Jakimi tłuszczami roślinnymi można zastąpić masło? Na przykład następującymi:
Pamiętaj, że w przypadku olejów, 100 gram masła (czyli połowę kostki) zastąpisz 3 - 4 łyżkami płynnego tłuszczu. Z kolei łyżka awokado spokojnie zastąpi taką samą łyżkę masła. Tylko miej też na uwadze, że awokado czy mus bananowy nie pasują do każdego rodzaju ciasta, ze względu na walory smakowe. Awokado sprawdza się przede wszystkim w ciastach z dodatkiem kakao, które maskuje zielony kolor owocu.
Masło w cieście można też zastąpić innymi składnikami: