Czym zastąpić masło w cieście? Jest kilka zdrowych zamienników, które sprawdzą się w wypiekach

Czym zastąpić masło w cieście? Taki problem spotkał niejedną osobę przygotowującą różne wypieki. Ale spokojnie masło ma kilka zamienników, które świetnie nadają się do ciasta. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

 Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Masło to nieodzowny składnik wszelakich ciast. Ale co zrobić, gdy z różnych powodów nie mamy lub nie chcemy go użyć w wypiekach? Można je zastąpić. Wśród maślanych substytutów są wersje między innymi dla wegan czy osób dbających o zdrowe odżywianie. Na pewno wybierzecie zamiennik masła idealny dla siebie. 

Czym zastąpić masło w cieście? Dobrym pomysłem są oleje roślinne

Przygotowując wypieki możesz zastąpić masło tłuszczami roślinnymi. To dobra wiadomość szczególnie dla wegan i wegetarian. Osoby uczulone na laktozę też skorzystają. Jakimi tłuszczami roślinnymi można zastąpić masło? Na przykład następującymi:

  • margaryną (roślinną),
  • olejem rzepakowym,
  • olejem z pestek winogron,
  • olejem z pestek słonecznika,
  • olejem kokosowym,
  • olejem rzepakowym,
  • olejem orzechowym,
  • olejem lnianym,
  • musem bananowym,
  • awokado.

Pamiętaj, że w przypadku olejów, 100 gram masła (czyli połowę kostki) zastąpisz 3 - 4 łyżkami płynnego tłuszczu. Z kolei łyżka awokado spokojnie zastąpi taką samą łyżkę masła. Tylko miej też na uwadze, że awokado czy mus bananowy nie pasują do każdego rodzaju ciasta, ze względu na walory smakowe. Awokado sprawdza się przede wszystkim w ciastach z dodatkiem kakao, które maskuje zielony kolor owocu.

Masło w cieście można też zastąpić innymi składnikami:

  • smalcem - w przypadku słonych wypieków, można też zmieszać odrobinę smalcu z margaryną czy olejem, co dobrze wpłynie na kruche ciasta,
  • oliwą - podobnie jak w przypadku smalcu, oliwa nadaje się do wypieków słonych 
  • jogurtem greckim - dobry sposób na puszyste ciasta o lekko wilgotnej konsystencji.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.