Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Długi weekend zbliża się wielkimi krokami. Ciepła sierpniowa pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto więc rozpalić grilla i cieszyć się wypoczynkiem w gronie najbliższych. Jeżeli jednak nie macie pomysłu na menu, podpowiadamy, jak zrobić przepyszną sałatkę, która z pewnością zasmakuje domownikom.
Karkówka z rusztu, czy grillowana pierś z kurczaka świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek, czy podpiekanych warzyw. Jeśli jednak znudziły wam się te propozycje, zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z ziemniaków do grilla. Jak ją przygotować?
Składniki:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, pokrój je na nieduże kawałki i wrzuć do miski.
Ogórki, rzodkiewkę i cebulę pokrój na cząstki i dorzuć do miski z ziemniakami. Do warzyw dodaj także posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać także posiekany szczypiorek.
Majonez i śmietanę (lub jogurt grecki) dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dokładnie wymieszaj z warzywami. I gotowe, tak przygotowaną sałatkę możesz udekorować świeżymi ziołami i podać gościom. Przed podaniem możesz także schłodzić ją w lodówce.