Sałatka z ziemniaków do grilla. Pyszny dodatek do mięs. Nie skończysz na jednej dokładce

Sałatka z ziemniaków do grilla to smaczny i sycący dodatek do mięs z rusztu. Będzie także doskonałym uzupełnieniem weekendowego garden party. Jak ją przygotować?

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami. Ciepła sierpniowa pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto więc rozpalić grilla i cieszyć się wypoczynkiem w gronie najbliższych. Jeżeli jednak nie macie pomysłu na menu, podpowiadamy, jak zrobić przepyszną sałatkę, która z pewnością zasmakuje domownikom. 

Sałatka z ziemniaków do grilla. Pomysł na smaczne uzupełnienie menu

Karkówka z rusztu, czy grillowana pierś z kurczaka świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek, czy podpiekanych warzyw. Jeśli jednak znudziły wam się te propozycje, zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z ziemniaków do grilla. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2 rzodkiewki
  • cebula dymka,
  • posiekany koperek,
  • odrobina natki pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek.

Jak przygotować sałatkę z ziemniaków? To proste!

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, pokrój je na nieduże kawałki i wrzuć do miski. 

Ogórki, rzodkiewkę i cebulę pokrój na cząstki i dorzuć do miski z ziemniakami. Do warzyw dodaj także posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać także posiekany szczypiorek. 

Majonez i śmietanę (lub jogurt grecki) dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dokładnie wymieszaj z warzywami. I gotowe, tak przygotowaną sałatkę możesz udekorować świeżymi ziołami i podać gościom. Przed podaniem możesz także schłodzić ją w lodówce. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA