Jak zrobić suszone pomidory w oleju? Zdziwisz się, jakie to proste. Poznaj zasadę trzech kroków, a będą perfekcyjne

Suszone pomidory to nieodłączny składnik wielu sałatek, wytrawnych potraw obiadowych, a przede wszystkim kwintesencja śródziemnomorskich smaków. Przepis na suszone pomidory jest bardzo prosty, ważna jest jednak zasada trzech kroków - pokrój, ususz, zalej. Wyjaśnimy, jak odpowiednio wykonać te kroki.
Zobacz wideo

Jak zrobić suszone pomidory w oleju? Przepis jest banalny i te wykonane samodzielnie bija na głowę wszystkie kupione w sklepie. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest wybór odpowiednich pomidorów - najlepiej sprawdzą się niewielkie odmiany o dużej mięsistości, a małej zawartości soku. Idealne będą pomidory rzymskie lub śliwkowe.

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów do grilla - miks świeżych warzyw i ziół

Suszone pomidory - przepis dla fanów kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko

Składniki:

  • ok. 3 kg  niewielkich pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 l oleju roślinnego
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • ulubione zioła" oregano, bazylia, tymianek
  • 3 łyżki octu
  • sól (najlepiej gruboziarnista)

Pomidory suszone w oleju - jak je zrobić?

Krok pierwszy:

Opłukane pomidory osusz, przekrój na pół i usuń twarde miejsce, z którego wyrastały szypułki. Nie usuwaj pestek ani miąższu. Delikatnie oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zlej z nich nadmiar soku.

Krok drugi:

Jeśli masz suszarkę do owoców, ułóż na niej kawałki pomidorów i włącz na średnią moc. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, zwiększ moc urządzenia i susz je do momentu, aż wyraźnie się skurczą i będą niemal suche (nie mogą być jednak całkowicie wysuszone - muszą zachować nieco mięsistości).

Jeśli jednak nie posiadasz suszarki do owoców, równie dobrze sprawdzi się piekarnik. Po prostu ułóż kawałki pomidorów na blaszce wyłożonej papierem i włącz termoobieg. Ustaw temperaturę 80 stopni i susz pomidory przy uchylonych drzwiczkach, aż porządnie się podsuszą.

Krok trzeci:

W rondelku podgrzej olej wymieszany z oliwą. Dodaj zioła i czosnek i porządnie całość podgrzej. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie doprowadź go do wrzenia.

Do słoików włóż pomidory i zalej je gorącym olejem. Dopilnuj, by do każdego słoiczka dostał się czosnek i zioła. Następnie szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry denkami, aby zakrętki się zassały. Słoiki przykryj szczelnie grubym materiałem lub kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane suszone pomidory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak swoich suszonych pomidorów, do każdego słoiczka dodaj kilka kaparów, oliwek lub suszonej żurawiny.

Jajka sadzone (zdjęcie ilustracyjne)Smażysz jajka sadzone, ale żółtko nie jest płynne? Te sztuczki ci pomogą

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: