Jak zrobić suszone pomidory w oleju? Zdziwisz się, jakie to proste. Poznaj zasadę trzech kroków, a będą perfekcyjne

Suszone pomidory to nieodłączny składnik wielu sałatek, wytrawnych potraw obiadowych, a przede wszystkim kwintesencja śródziemnomorskich smaków. Przepis na suszone pomidory jest bardzo prosty, ważna jest jednak zasada trzech kroków - pokrój, ususz, zalej. Wyjaśnimy, jak odpowiednio wykonać te kroki.
Zobacz wideo

Jak zrobić suszone pomidory w oleju? Przepis jest banalny i te wykonane samodzielnie bija na głowę wszystkie kupione w sklepie. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest wybór odpowiednich pomidorów - najlepiej sprawdzą się niewielkie odmiany o dużej mięsistości, a małej zawartości soku. Idealne będą pomidory rzymskie lub śliwkowe.

Suszone pomidory - przepis dla fanów kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko

Składniki:

  • ok. 3 kg  niewielkich pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 l oleju roślinnego
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • ulubione zioła" oregano, bazylia, tymianek
  • 3 łyżki octu
  • sól (najlepiej gruboziarnista)

Pomidory suszone w oleju - jak je zrobić?

Krok pierwszy:

Opłukane pomidory osusz, przekrój na pół i usuń twarde miejsce, z którego wyrastały szypułki. Nie usuwaj pestek ani miąższu. Delikatnie oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zlej z nich nadmiar soku.

Krok drugi:

Jeśli masz suszarkę do owoców, ułóż na niej kawałki pomidorów i włącz na średnią moc. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, zwiększ moc urządzenia i susz je do momentu, aż wyraźnie się skurczą i będą niemal suche (nie mogą być jednak całkowicie wysuszone - muszą zachować nieco mięsistości).

Jeśli jednak nie posiadasz suszarki do owoców, równie dobrze sprawdzi się piekarnik. Po prostu ułóż kawałki pomidorów na blaszce wyłożonej papierem i włącz termoobieg. Ustaw temperaturę 80 stopni i susz pomidory przy uchylonych drzwiczkach, aż porządnie się podsuszą.

Krok trzeci:

W rondelku podgrzej olej wymieszany z oliwą. Dodaj zioła i czosnek i porządnie całość podgrzej. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie doprowadź go do wrzenia.

Do słoików włóż pomidory i zalej je gorącym olejem. Dopilnuj, by do każdego słoiczka dostał się czosnek i zioła. Następnie szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry denkami, aby zakrętki się zassały. Słoiki przykryj szczelnie grubym materiałem lub kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane suszone pomidory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak swoich suszonych pomidorów, do każdego słoiczka dodaj kilka kaparów, oliwek lub suszonej żurawiny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.