Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Resztki z obiadu już się nie zmarnują

Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji to fantastyczna propozycja na obiad bez ani grama mięsa. Jeśli więc szukasz propozycji na lekkie, letnie danie, musisz koniecznie go wypróbować. Jak zrobić kotlety z gotowanych ziemniaków? Odpowiadamy.

Bezmięsne obiady cieszą się coraz większą popularnością. Kotlety z gotowanych ziemniaków to strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Bo to szybki i tani przepis. Przedstawiamy więc jeden z najlepszych przepisów na to danie.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Lista składników nie jest długa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • Olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Natka pietruszki,
  • Sól, pieprz
  • Tarta bułka do obtoczenia.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety z ziemniaków - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ziemniaki należy obrać, opłukać, a następnie ugotować w osolonym wrzątku. Następnie należy je odcedzić, osuszyć i przestudzić, a następnie pognieść.
  2. Cebulę należy pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.
  3. Pieczarki oczyścić i posiekać, a następnie dodać do cebuli i przesmażyć i delikatnie  poddusić aż odparuje z nich woda.
  4. Do masy ziemniaczanej należy dodać podduszone cebulę i pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną i natkę pietruszki.
  5. Gotową masę należy doprawić i wymieszać.
  6. Z gotowej masy formujemy małe kotlety i obtaczamy je w bułce. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.

Kotlety z ziemniaków - z czym je podawać? Te dodatki będą pasować

Kotlety z ziemniaków możemy podać z dowolną surówką. Najlepiej jednak komponować się będą z wyrazistymi smakami. Świetnie sprawdzi się więc lekko pikantna surówka z pora bądź marchewki. Smacznego!

Więcej o: