Bezmięsne obiady cieszą się coraz większą popularnością. Kotlety z gotowanych ziemniaków to strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Bo to szybki i tani przepis. Przedstawiamy więc jeden z najlepszych przepisów na to danie.
Zobacz wideo
Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Lista składników nie jest długa
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 20 dag pieczarek,
- Olej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Natka pietruszki,
- Sól, pieprz
- Tarta bułka do obtoczenia.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet z kalafiora - przepis na bezmięsny obiad, który musisz wypróbować
Kotlety z ziemniaków - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Ziemniaki należy obrać, opłukać, a następnie ugotować w osolonym wrzątku. Następnie należy je odcedzić, osuszyć i przestudzić, a następnie pognieść.
- Cebulę należy pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.
- Pieczarki oczyścić i posiekać, a następnie dodać do cebuli i przesmażyć i delikatnie poddusić aż odparuje z nich woda.
- Do masy ziemniaczanej należy dodać podduszone cebulę i pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną i natkę pietruszki.
- Gotową masę należy doprawić i wymieszać.
- Z gotowej masy formujemy małe kotlety i obtaczamy je w bułce. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
Placki ziemniaczane z przepisu babci. Sekretem jest jeden składnik
Kotlety z ziemniaków - z czym je podawać? Te dodatki będą pasować
Kotlety z ziemniaków możemy podać z dowolną surówką. Najlepiej jednak komponować się będą z wyrazistymi smakami. Świetnie sprawdzi się więc lekko pikantna surówka z pora bądź marchewki. Smacznego!