Surówka z młodej kapusty na trzy sposoby. Pomysły na zdrowy dodatek do obiadu i grilla

Surówka z młodej kapusty na trzy sposoby to pomysły na przygotowanie zdrowego i pysznego smakołyku z prawdziwie letniego warzywa. Na pewno będzie nieocenionym dodatkiem do wakacyjnego obiadu. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]

Młoda, zielona kapusta jest zarówno bardzo smaczna, jak i zdrowa. Jest też dużo delikatniejsza i bardziej lekkostrawna. Warto więc skorzystać z tego zielonego dobrodziejstwa i przygotować surówkę z młodej kapusty na trzy sposoby. Dzięki temu każdy znajdzie wariant dla siebie. 

Kapuśniak z młodej kapustyMłoda kapusta: kulinarne klasyki w nowej odsłonie [bigos, surówka, gołąbki, kapuśniak]

Surówka z młodej kapusty na trzy sposoby. To zdrowy dodatek do potraw

Surówkę z młodej kapusty można przyrządzić na wiele sposobów. Prezentujemy trzy wybrane przez nas warianty. Pierwszy sposób pochodzi od Karola Okrasy z Kuchni Lidla. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • młodej kapusty,
  • marchewki - dwóch sztuk,
  • jabłka (kwaśnego),
  • małej cebulki (np. dymki) - 2 sztuk,
  • oleju - 2 łyżek,
  • octu jabłkowego - niecałe pół szklanki,
  • przypraw - papryczki chili, gałązki rozmarynu, łyżeczki soli i dwóch, płaskich łyżek cukru. 

Przygotowanie surówki jest proste:

  1. Warzywa umyj i pokrój drobno, kapustę pozbaw wierzchnich liści i głąba, po czym poszatkuj drobno;
  2. Jabłko pokrój w nieco większe cząstki;
  3. Zrób marynatę z octu, cukru, soli i rozmarynu. Zagotuj miksturę i zalej nią kapustę. Wyjmij rozmaryn i odstaw warzywo, żeby skruszało;
  4. Wymieszaj kapustę z resztą warzyw, owoców i przypraw. Skrop olejem, wymieszaj i możesz podawać.

Drugim sposobem na sałatkę z młodej kapusty jest tradycyjny. W jego skład wchodzą:

  • młoda kapusta,
  • marchewki - 2 sztuki,
  • sok cytrynowy - łyżka,
  • oliwa - 2 łyżki,
  • przyprawy - koperek, natka pietruszki, sól i pieprz.

Tradycyjna surówka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu:

  1. Kapustę pozbaw wierzchnich liści i głąba oraz drobno poszatkuj;
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce;
  3. Wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i przyprawami;
  4. Połącz warzywa z sosem. Wymieszaj dokładnie i serwuj do obiadu.

Surówka z młodej kapusty / zdjęcie ilustracyjneSurówka z młodej kapusty na kilka sposobów. Łatwa i pasuje do wielu dań

Trzeci i ostatni sposób na surówkę z młodej kapusty to wersja jogurtowa. Jest naprawdę pyszna. Oto potrzebne produkty:

  • młoda kapusta,
  • ogórki gruntowe - 3 sztuki,
  • cebula,
  • majonez - 2 łyżki,
  • jogurt naturalny - 4 łyżki,
  • przyprawy - szczypiorek, natka pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie jest równie proste, jak poprzednich surówek:

  1. Kapustę pozbaw wierzchnich liści i głąba oraz drobno poszatkuj;
  2. Ogórki pokrój w cienkie plastry, a cebulę w półksiężyce;
  3. Wymieszaj majonez z jogurtem i przyprawami;
  4. Połącz warzywa z sosem. Możesz lekko schłodzić w lodówce. 

Smacznego!

Więcej o: