Marynata do skrzydełek na grilla - aromatyczna, lekko pikantna i przygotowana z prostych składników

Marynata do skrzydełek na grilla przygotowana ze świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawi, że mięso stanie się delikatne i rozpływające w ustach. Odpowiednia kompozycja smaków jest gwarancją pysznego efektu i idealnej glazury.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grillowanie to przede wszystkim dania mięsne - karkówka, kiełbasa, burgery czy skrzydełka wymagają odpowiedniego przygotowania. Zioła, przyprawy i różnego rodzaju marynaty sprawią, że mięso będzie aromatyczne i delikatne. Sprawdź jakich produktów użyć, by skrzydełka miały niepowtarzalny smak i rozpływały się w ustach.

Marynata do skrzydełek na grilla - wersja klasyczna

Do przygotowania marynaty wystarczy kilka składników, a efekty są niemal natychmiastowe. Odpowiednia kompozycja składników sprawia, że mięso staje się dużo smaczniejsze - jest soczyste, kruche i aromatyczne. Najlepiej rozpocząć marynowanie dzień wcześniej lub minimum kilka godzin przed planowanym grillowaniem. Przyprawy i mięso lubią poleżakować i przejść się wzajemnie smakami. 

Do klasycznej marynaty wystarczą czosnek, miód, sos sojowy i olej. Po dokładnym połączeniu składników w marynacie zanurzamy skrzydełka i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Całość szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Anturaż papryki, cebuli czy cukinii na ruszcie uwydatni smak mięsa jeszcze bardziej. Efekt z pewnością zachwyci domowników i gości. 

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Przepis na marynatę do skrzydełek na grilla

Składniki: 

  • około 12 skrzydełek,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 3 łyżki passaty lub keczupu, 
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miseczki przekładamy musztardę, miód i passatę. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Ponownie mieszamy. 
  3. W aromatycznej marynacie zanurzamy skrzydełka, tak by mięso w całości było pokryte. 
  4. Całość szczelnie zamykamy i przekładamy do lodówki na minimum cztery godziny. 

Przepis na jogurtową marynatę do skrzydełek 

Składniki: 

  • 700 g skrzydełek, 
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • łyżeczka mielonej kolendry, 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka kuminu,
  • 2 łyżeczki curry,
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone skrzydełka przekładamy do naczynia. Następnie dodajemy jogurt grecki, mieloną kolendrę, kumin, paprykę, curry, sól i pieprz. 
  2. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą. 
  3. Mięso szczelnie zamykamy i przekładamy do lodówki. 
  4. Przed pieczeniem ściągamy nadmiar marynaty i układamy skrzydełka na ruszcie. 
Więcej o: