Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Grillowanie to przede wszystkim dania mięsne - karkówka, kiełbasa, burgery czy skrzydełka wymagają odpowiedniego przygotowania. Zioła, przyprawy i różnego rodzaju marynaty sprawią, że mięso będzie aromatyczne i delikatne. Sprawdź jakich produktów użyć, by skrzydełka miały niepowtarzalny smak i rozpływały się w ustach.
Do przygotowania marynaty wystarczy kilka składników, a efekty są niemal natychmiastowe. Odpowiednia kompozycja składników sprawia, że mięso staje się dużo smaczniejsze - jest soczyste, kruche i aromatyczne. Najlepiej rozpocząć marynowanie dzień wcześniej lub minimum kilka godzin przed planowanym grillowaniem. Przyprawy i mięso lubią poleżakować i przejść się wzajemnie smakami.
Do klasycznej marynaty wystarczą czosnek, miód, sos sojowy i olej. Po dokładnym połączeniu składników w marynacie zanurzamy skrzydełka i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Całość szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Anturaż papryki, cebuli czy cukinii na ruszcie uwydatni smak mięsa jeszcze bardziej. Efekt z pewnością zachwyci domowników i gości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: