Marynata do kiełbasy na grilla. Czas jest tu kluczem do uzyskania obłędnego smaku

Marynata do kiełbasy na grilla jest niezwykle ważna. To dzięki niej mięso zyskuje całkiem nowy, często wręcz obłędny smak. Jak zrobić marynatę, by wydobyć najlepszy smak? Sprawdź.

Sezon wakacyjny i sezon grillowy idą w parze, a pyszna kiełbaska z grilla to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Co zrobić, by była jeszcze smaczniejsza? Kluczem do sukcesu jest marynata. Przedstawiamy najprostsze i najlepsze przepisy na marynatę do grilla.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Marynata do kiełbasy na grilla. Słodko-kwaśna propozycja

Jedną z najpopularniejszych marynat do kiełbasy na grilla jest ta słodko-kwaśna marynata. Aby ją wykonać, potrzebujemy niewielu składników, a większość z nich mamy w domu.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 3-4 łyżki miodu,
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • Przyprawy - m.in. czosnek, oregano, przyprawa do grilla lub przyprawa do mięs.

Sposób przygotowania:

  1. Miód, musztardę oraz oliwę z oliwę wymieszać z przyprawami.
  2. Obrać cebulę i pokroić w piórka.
  3. Do marynaty włożyć wcześniej ponacinaną kiełbasę. Przechowywać przez kilka godzin w lodówce.

Piwna marynata do mięs. Kiełbasa z grilla będzie smakować obłędnie

Do kiełbasy na grilla doskonale sprawdzi się marynata z piwem. Jak ją wykonać?

Składniki:

  • Puszka lub butelka piwa,
  • 3 łyżki miodu
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • Przyprawy - m.in.: czosnek, oregano, pieprz, przyprawa do grilla lub przyprawa do mięs.

Sposób przygotowania:

  1. Obrać i pokroić cebulę w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Piwo wymieszać z miodem i dodać warzywa oraz przyprawy.
  3. Kiełbasę ponacinać i włożyć do miski z marynatą na co najmniej kilka godzin. Przechowywać w lodówce.

Jak zamarynować kiełbasę na grilla? Czas odgrywa ogromną rolę

Warto pamiętać, by zamarynować mięso co najmniej kilka godzin wcześniej. Wówczas mięso o wiele bardziej przejdzie smakiem. Należy również naciąć wcześniej kiełbasę, by marynata mogła wniknąć do jej wnętrza. Tak przygotowane mięso w marynacie należy przechowywać w lodówce.

Więcej o: