Sezon wakacyjny i sezon grillowy idą w parze, a pyszna kiełbaska z grilla to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Co zrobić, by była jeszcze smaczniejsza? Kluczem do sukcesu jest marynata. Przedstawiamy najprostsze i najlepsze przepisy na marynatę do grilla.
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Marynata do kiełbasy na grilla. Słodko-kwaśna propozycja
Jedną z najpopularniejszych marynat do kiełbasy na grilla jest ta słodko-kwaśna marynata. Aby ją wykonać, potrzebujemy niewielu składników, a większość z nich mamy w domu.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 3-4 łyżki miodu,
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- Przyprawy - m.in. czosnek, oregano, przyprawa do grilla lub przyprawa do mięs.
Sposób przygotowania:
- Miód, musztardę oraz oliwę z oliwę wymieszać z przyprawami.
- Obrać cebulę i pokroić w piórka.
- Do marynaty włożyć wcześniej ponacinaną kiełbasę. Przechowywać przez kilka godzin w lodówce.
Piwna marynata do mięs. Kiełbasa z grilla będzie smakować obłędnie
Do kiełbasy na grilla doskonale sprawdzi się marynata z piwem. Jak ją wykonać?
Składniki:
- Puszka lub butelka piwa,
- 3 łyżki miodu
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- Przyprawy - m.in.: czosnek, oregano, pieprz, przyprawa do grilla lub przyprawa do mięs.
Sposób przygotowania:
- Obrać i pokroić cebulę w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Piwo wymieszać z miodem i dodać warzywa oraz przyprawy.
- Kiełbasę ponacinać i włożyć do miski z marynatą na co najmniej kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Jak zamarynować kiełbasę na grilla? Czas odgrywa ogromną rolę
Warto pamiętać, by zamarynować mięso co najmniej kilka godzin wcześniej. Wówczas mięso o wiele bardziej przejdzie smakiem. Należy również naciąć wcześniej kiełbasę, by marynata mogła wniknąć do jej wnętrza. Tak przygotowane mięso w marynacie należy przechowywać w lodówce.