Cukinia z grilla w folii aluminiowej. Przepis na lekkostrawne danie z dodatkiem świeżej mięty

Cukinia z grilla w folii aluminiowej to pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z rusztu, ale równie dobrze będzie smakować bez żadnego towarzystwa. Jak ją przygotować?

Cukinia z grilla w folii aluminiowej to pomysł na szybkie i lekkostrawne danie. Z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, a także fanom kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Dużą zaletą cukinii jest jej delikatny smak, który świetnie komponuje się z wieloma rozmaitymi przyprawami. Dzięki temu nasze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jak przygotować delikatną cukinię z grilla w folii aluminiowej? Dodaj do niej odrobinę mięty, a zdziwisz się, jak świetnie smakuje to połączenie.

Zobacz wideo Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Cukinia z grilla w folii aluminiowej. Dodaj te przyprawy

Cukinia to warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Proponujemy zdrową wersję dania prosto z rusztu. 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • posiekany koperek,
  • posiekana mięta,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Jak przygotować cukinię na grillu? 

Obie cukinie myjemy. Jeśli skórka jest zbyt twarda, warto ją obrać. Jeśli jednak warzywo jest młode, a skórka dość miękka, warto ją zostawić.

Warzywa kroimy w krążki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Całość obficie obsypujemy posiekanym koperkiem oraz miętą i zawijamy w folię aluminiową. 

Cukinię w folii aluminiowej grillujemy około pół godziny. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy warzywo jest dostatecznie miękkie. 

Tak przygotowana cukinia świetnie smakuje zarówno z mięsem z rusztu, jak i solo. Warto także podać ją w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.