Cukinia z grilla w folii aluminiowej to pomysł na szybkie i lekkostrawne danie. Z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, a także fanom kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Dużą zaletą cukinii jest jej delikatny smak, który świetnie komponuje się z wieloma rozmaitymi przyprawami. Dzięki temu nasze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jak przygotować delikatną cukinię z grilla w folii aluminiowej? Dodaj do niej odrobinę mięty, a zdziwisz się, jak świetnie smakuje to połączenie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Cukinia to warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Proponujemy zdrową wersję dania prosto z rusztu.
Składniki:
Jak przygotować cukinię na grillu?
Obie cukinie myjemy. Jeśli skórka jest zbyt twarda, warto ją obrać. Jeśli jednak warzywo jest młode, a skórka dość miękka, warto ją zostawić.
Warzywa kroimy w krążki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Całość obficie obsypujemy posiekanym koperkiem oraz miętą i zawijamy w folię aluminiową.
Cukinię w folii aluminiowej grillujemy około pół godziny. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy warzywo jest dostatecznie miękkie.
Tak przygotowana cukinia świetnie smakuje zarówno z mięsem z rusztu, jak i solo. Warto także podać ją w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym.