-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa krem z cukinii. Magda Gessler nie żałuje przypraw, a najważniejsza kojarzy się z grzańcem
Zupa krem z cukinii. Magda Gessler nie żałuje przypraw, a najważniejsza kojarzy się z grzańcem
Zupa krem z cukinii to pomysł na codzienny, jak i odświętny obiad. Przepis wydaje się banalny, ale lubiana restauratorka go odrobinę podkręciła. Jak zrobić zupę krem z cukinii godną najlepszej restauracji? Oprócz świeżych warzyw i esencjonalnego bulionu zadbaj o przyprawy - bez goździków się nie obejdzie.
Zupa krem z cukinii z przepisu Magdy Gessler ma szansę stać się kultową propozycją obiadową w każdym domu, a to za sprawą nietuzinkowej kompozycji przypraw. Nie martw się, że goździki czy liście laurowe zabiją delikatność cukinii - przeciwnie, wydobędą ukryte smaki i dzięki temu zupa będzie boska. Jak ją zrobić? Potrzebujesz dosłownie pół godziny.
Zupa krem z cukinii - przepis od Magdy Gessler
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 1 l esencjonalnego bulionu, najlepiej warzywnego
- 3-4 średnie ziemniaki
- biała część pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- kawałek selera
- 3 goździki
- 2 listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- do dekoracji posiekana natka pietruszki, chips z sera lub grzanki ziołowe
- opcjonalnie: odrobina śmietany 18 proc.
Zupa krem z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię wyczyść i możliwe cienko obierz ją ze skórki, następnie pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, podobnie zrób z selerem. Pora pokrój w krążki, a czosnek drobno posiekaj.
- Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Chwilę podsmażaj i kiedy przyprawy uwolnią swój zapach, dodaj pora i czosnek. Wymieszaj całość drewnianą szpatułką, a kiedy por się zeszkli, dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smaż całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zezłocą.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, najlepiej gorącym i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i seler będą miękkie.
- Za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej wyłów ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Następnie dodaj odrobinę śmietany, jeśli lubisz zabielane zupy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z posypaną natką lub grzankami. Świetnie sprawdzi się także chips z sera lub boczku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.