Zupa krem z cukinii. Magda Gessler nie żałuje przypraw, a najważniejsza kojarzy się z grzańcem

Zupa krem z cukinii to pomysł na codzienny, jak i odświętny obiad. Przepis wydaje się banalny, ale lubiana restauratorka go odrobinę podkręciła. Jak zrobić zupę krem z cukinii godną najlepszej restauracji? Oprócz świeżych warzyw i esencjonalnego bulionu zadbaj o przyprawy - bez goździków się nie obejdzie.
Zobacz wideo

Zupa krem z cukinii z przepisu Magdy Gessler ma szansę stać się kultową propozycją obiadową w każdym domu, a to za sprawą nietuzinkowej kompozycji przypraw. Nie martw się, że goździki czy liście laurowe zabiją delikatność cukinii - przeciwnie, wydobędą ukryte smaki i dzięki temu zupa będzie boska. Jak ją zrobić? Potrzebujesz dosłownie pół godziny.

Zupa krem z cukinii - przepis od Magdy Gessler 

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 1 l esencjonalnego bulionu, najlepiej warzywnego
  • 3-4  średnie ziemniaki
  • biała część pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kawałek selera
  • 3 goździki
  • 2 listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • do dekoracji posiekana natka pietruszki, chips z sera lub grzanki ziołowe
  • opcjonalnie: odrobina śmietany 18 proc.

Zupa krem z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię wyczyść i możliwe cienko obierz ją ze skórki, następnie pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, podobnie zrób z selerem. Pora pokrój w krążki, a czosnek drobno posiekaj.
  2. Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Chwilę podsmażaj i kiedy przyprawy uwolnią swój zapach, dodaj pora i czosnek. Wymieszaj całość drewnianą szpatułką, a kiedy por się zeszkli, dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smaż całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zezłocą.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, najlepiej gorącym i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i seler będą miękkie.
  4. Za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej wyłów ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Następnie dodaj odrobinę śmietany, jeśli lubisz zabielane zupy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
  5. Zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z posypaną natką lub grzankami. Świetnie sprawdzi się także chips z sera lub boczku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA