Sałatka z zupek chińskich - prosty przepis na szybkie i smaczne danie. Hit każdej domówki i grilla

Sałatka z zupek chińskich brzmi dziwnie, jak danie rodem z akademika? Nic z tych rzeczy - to prosta, pyszna i sycąca potrawa dla każdego. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Zupki chińskie (właściwie japońskie, bo powstały właśnie w Japonii w latach 50 ubiegłego wieku) to prosty i tani posiłek kojarzony głównie ze studentami. Jednak da się z nich wyczarować coś ciekawszego - na przykład sałatkę. Jak? Z makaronu, który można połączyć z dowolnymi dodatkami. Zobaczcie sami.

Sałatka z zupek chińskich nie ma określonej listy składników. Produkty są w zasadzie dowolne

Do zrobienia sałatki z zupek chińskich potrzebujesz (pamiętaj, aby proporcje składników dobrać pod siebie):

  • makaronu z zupek chińskich - 2 - 3 kostek,
  • mięsa (kurczaka, wędliny etc) - np. jedno udko bądź 3 - 4 plastry,
  • warzyw - papryki, cebuli bądź pora, kukurydzy, czerwonej fasoli, kiszonych ogórków, pieczarki etc.,
  • sera żółtego (do posypania) - 100 gramów,
  • jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżek,
  • musztardy - 2 łyżek,
  • przypraw z zupek chińskich.

Sałatka z zupek chińskich nie różni się zbytnio w przygotowaniu od innych

Przygotowanie zupkowej sałatki zacznij od zalania makaronu małą ilością gorącej wodzie. Kluski mają napęcznieć, a nie stać się zupą;

  1. Cebulę zeszklij, dorzuć mięso drobno pokrojone i podsmaż;
  2. Wybrane warzywa również drobno pokrój, a kukurydzę i fasolkę odsącz z zalewy;
  3. Dodaj przygotowane warzywa i podsmażone mięso do makaronu i ostrożnie wymieszaj;
  4. Zrób sos z jogurtu, musztardy i przypraw z zupek;
  5. Połącz sos z makaronem i resztą dodatków, po czym starannie wymieszaj;
  6. Jeśli chcesz, możesz nieco schłodzić sałatkę w lodówce.

Smacznego!

Więcej o: