Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach
Zupki chińskie (właściwie japońskie, bo powstały właśnie w Japonii w latach 50 ubiegłego wieku) to prosty i tani posiłek kojarzony głównie ze studentami. Jednak da się z nich wyczarować coś ciekawszego - na przykład sałatkę. Jak? Z makaronu, który można połączyć z dowolnymi dodatkami. Zobaczcie sami.
Sałatka z zupek chińskich nie ma określonej listy składników. Produkty są w zasadzie dowolne
Do zrobienia sałatki z zupek chińskich potrzebujesz (pamiętaj, aby proporcje składników dobrać pod siebie):
- makaronu z zupek chińskich - 2 - 3 kostek,
- mięsa (kurczaka, wędliny etc) - np. jedno udko bądź 3 - 4 plastry,
- warzyw - papryki, cebuli bądź pora, kukurydzy, czerwonej fasoli, kiszonych ogórków, pieczarki etc.,
- sera żółtego (do posypania) - 100 gramów,
- jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżek,
- musztardy - 2 łyżek,
- przypraw z zupek chińskich.
Sałatka z zupek chińskich nie różni się zbytnio w przygotowaniu od innych
Przygotowanie zupkowej sałatki zacznij od zalania makaronu małą ilością gorącej wodzie. Kluski mają napęcznieć, a nie stać się zupą;
- Cebulę zeszklij, dorzuć mięso drobno pokrojone i podsmaż;
- Wybrane warzywa również drobno pokrój, a kukurydzę i fasolkę odsącz z zalewy;
- Dodaj przygotowane warzywa i podsmażone mięso do makaronu i ostrożnie wymieszaj;
- Zrób sos z jogurtu, musztardy i przypraw z zupek;
- Połącz sos z makaronem i resztą dodatków, po czym starannie wymieszaj;
- Jeśli chcesz, możesz nieco schłodzić sałatkę w lodówce.
Smacznego!