Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mięso wieprzowe można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak to właśnie polędwica uważana jest za największy rarytas. Przepisów i metody przygotowania nie brakuje - bitki, polędwiczki w sosie lub soczyste smażone kawałki mięsa. Wśród tradycyjnych przepisów warto uwzględnić także te nieco mniej oczywiste i bardziej oryginalne smaki.
Co zrobić z polędwicy wieprzowej?
Najdelikatniejsza, soczysta i pełna smaku część wieprzowiny - taka właśnie jest dobrej jakości polędwica. Mięso jest bardzo uniwersalne i można przygotować je na wiele smacznych sposobów. Smak mięsa podkreślą tradycyjne składniki takie jak sos kurkowy lub własny, niektóre owoce takie jak śliwka czy jabłka, z kolei warzywa i oryginalne dodatki podkreślą smak.
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Wśród przepisów nie może zabraknąć tradycyjnych dań kuchni polskiej takich jak:
- polędwiczki wieprzowe w sosie własnym,
- polędwiczki wieprzowe z borowikami,
- pieczona polędwica wieprzowa,
- kotlety z polędwicy wieprzowej,
- faszerowana polędwica wieprzowa,
- polędwiczki wieprzowe duszone w miodzie.
Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej,
- 300 g kurek,
- cebula,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- 125 ml gorącej wody,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- gałązki świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Gotowanie rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek ze wszystkich zabrudzeń. Więcej rad jak to zrobić znajdziesz w naszym artykule: Jak czyścić kurki, by pozbyć się zabrudzeń i nie uszkodzić grzybów? Wystarczą dwa produkty. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jednak grzyby są niewielkie, to pozostawiamy je bez zmian.
- Cebulę kroimy na cienkie piórka.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i cebulę. Smażymy, aż całość nabierze kolorów, po tym czasie dodajemy kurki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Do zarumienionych kurek dodajemy śmietankę, zagotowujemy i odstawiamy na bok.
- Pokrojone w plastry polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron, aż mięso się ładnie przypiecze i zarumieni. Dolewamy wodę i dodajemy świeży tymianek, dusimy około 15 minut.
- Do mięsa dodajemy sos kurkowy, całość mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem i gotowe.