Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej

Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Delikatne, uniwersalne mięso można przygotować na wiele smacznych sposobów. Nie brakuje tradycyjnych polskich receptur, ale także bardziej oryginalnych i nietypowych połączeń. Sprawdź jak dobrać składniki, by mięso rozpływało się w ustach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mięso wieprzowe można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak to właśnie polędwica uważana jest za największy rarytas. Przepisów i metody przygotowania nie brakuje - bitki, polędwiczki w sosie lub soczyste smażone kawałki mięsa. Wśród tradycyjnych przepisów warto uwzględnić także te nieco mniej oczywiste i bardziej oryginalne smaki.

Co zrobić z polędwicy wieprzowej?

Najdelikatniejsza, soczysta i pełna smaku część wieprzowiny - taka właśnie jest dobrej jakości polędwica. Mięso jest bardzo uniwersalne i można przygotować je na wiele smacznych sposobów. Smak mięsa podkreślą tradycyjne składniki takie jak sos kurkowy lub własny, niektóre owoce takie jak śliwka czy jabłka, z kolei warzywa i oryginalne dodatki podkreślą smak. 

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Wśród przepisów nie może zabraknąć tradycyjnych dań kuchni polskiej takich jak: 

  • polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, 
  • polędwiczki wieprzowe z borowikami, 
  • pieczona polędwica wieprzowa, 
  • kotlety z polędwicy wieprzowej, 
  • faszerowana polędwica wieprzowa, 
  • polędwiczki wieprzowe duszone w miodzie. 
Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 

Składniki: 

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 300 g kurek,
  • cebula,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 125 ml gorącej wody,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól, pieprz, 
  • gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania: 

  1. Gotowanie rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek ze wszystkich zabrudzeń. Więcej rad jak to zrobić znajdziesz w naszym artykule: Jak czyścić kurki, by pozbyć się zabrudzeń i nie uszkodzić grzybów? Wystarczą dwa produkty. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jednak grzyby są niewielkie, to pozostawiamy je bez zmian. 
  2. Cebulę kroimy na cienkie piórka. 
  3. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i cebulę. Smażymy, aż całość nabierze kolorów, po tym czasie dodajemy kurki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 
  4. Do zarumienionych kurek dodajemy śmietankę, zagotowujemy i odstawiamy na bok. 
  5. Pokrojone w plastry polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron, aż mięso się ładnie przypiecze i zarumieni. Dolewamy wodę i dodajemy świeży tymianek, dusimy około 15 minut. 
  6. Do mięsa dodajemy sos kurkowy, całość mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem i gotowe. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.