Zielone liście pora możemy wykorzystać na kilka smacznych sposobów. Dziś udowodnimy ci, że wyrzucanie zielonych części tego warzywa to nie tylko błąd, ale także marnowanie cennego składnika wielu potraw. Zaczniemy od śniadaniowej klasyki, czyli pasty kanapkowej.
Składniki:
Sposób wykonania:
W przypadku takiej pasty posiekane liście pora świetnie zastępują szczypiorek.
Zielone liście pora zamiast cebuli - idealne do mielonych i pierogów oraz królowej sałatek
Zarówno w przepisie na kotlety mielone, jak również na pierogi z mięsem czy kaszą znajdziemy podduszoną cebulkę. Okazuje się, że liście pora skutecznie mogą ją zastąpić, dodając daniom nowego, nieco lżejszego smaku. Jeśli więc masz w planach kotlety mielone, zamiast cebuli podsmaż na masełku posiekane liście - smak na pewno cię pozytywnie zaskoczy. Podobnie w przypadku pierogów z mięsem - razem z kawałkami mięsa przepuść przez maszynkę 2-3 liście pora - ten sposób pokochała moja rodzina.
Świetnym sposobem na wykorzystanie zielonej części pora jest dodanie jej do sałatki jarzynowej zamiast cebuli lub jabłka. Odkąd zaczęłam tak robić, moja rodzina jest zachwycona, a ja niczego nie marnuję - kiedy gotuję rosół, warzywa kroję na sałatkę i dodaję zielone liście pora, których nie wykorzystałam.
Przyjęło się, że zarówno do rosołu, bulionów oraz zup typu pomidorowa, czy krupnik używa się jedynie białej części pora. Nic jednak tak nie dodaje smaku i aromatu jak dodatek zielonych części tego warzywa. Z kolei zupa pieczarkowa wyjdzie dużo lepsza, kiedy nie ograniczymy się do jedynie białej części. Poniżej przepis na najlepszą pieczarkową z porami.
Zupa pieczarkowa z porami - przepis
Składniki:
Sposób wykonania:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.