Wyrzucasz zielone liście pora? Już więcej tego nie zrobisz. Poznaj kilka smakowitych patentów na ich wykorzystanie

Por to niezbędny składnik wielu zup, sałatek i sosów, dlatego wśród warzyw znajdujących się w naszych kuchniach, zajmuje szczególne miejsce. Niestety, najczęściej używamy tylko białej części pora, a zielone liście lądują w koszu. To błąd. Sprawdź, jak w smaczny sposób możesz wykorzystać liście pora.
Zobacz wideo

Zielone liście pora możemy wykorzystać na kilka smacznych sposobów. Dziś udowodnimy ci, że wyrzucanie zielonych części tego warzywa to nie tylko błąd, ale także marnowanie cennego składnika wielu potraw. Zaczniemy od śniadaniowej klasyki, czyli pasty kanapkowej.

Pasta z jajek i pora

Składniki:

  • 2 niewielkie pory
  • 5 jajek ugotowanych na twardego
  • ok. 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, majonez

Sposób wykonania:

  1. Pora dokładnie wyczyść, szczególnie zielone liście, które mogą mieć ślady piachu. Następnie przekrój warzywo wzdłuż na pół i każdą z tych połówek na 2 lub 3 części. Następnie dość drobno je pokrój.
  2. Ugotowane jajka obierz i rozgnieć widelcem. Możesz je także bardzo drobno posiekać. Przełóż do miski, dodaj posiekanego pora oraz starty ser.
  3. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj.

W przypadku takiej pasty posiekane liście pora świetnie zastępują szczypiorek.

Zielone liście pora zamiast cebuli - idealne do mielonych i pierogów oraz królowej sałatek

Zarówno w przepisie na kotlety mielone, jak również na pierogi z mięsem czy kaszą znajdziemy podduszoną cebulkę. Okazuje się, że liście pora skutecznie mogą ją zastąpić, dodając daniom nowego, nieco lżejszego smaku. Jeśli więc masz w planach kotlety mielone, zamiast cebuli podsmaż na masełku posiekane liście - smak na pewno cię pozytywnie zaskoczy. Podobnie w przypadku pierogów z mięsem - razem z kawałkami mięsa przepuść przez maszynkę 2-3 liście pora - ten sposób pokochała moja rodzina.

Świetnym sposobem na wykorzystanie zielonej części pora jest dodanie jej do sałatki jarzynowej zamiast cebuli lub jabłka. Odkąd zaczęłam tak robić, moja rodzina jest zachwycona, a ja niczego nie marnuję - kiedy gotuję rosół, warzywa kroję na sałatkę i dodaję zielone liście pora, których nie wykorzystałam.

Perfekcyjny rosół, pomidorowa i pieczarkowa

Przyjęło się, że zarówno do rosołu, bulionów oraz zup typu pomidorowa, czy krupnik używa się jedynie białej części pora. Nic jednak tak nie dodaje smaku i aromatu jak dodatek zielonych części tego warzywa. Z kolei zupa pieczarkowa wyjdzie dużo lepsza, kiedy nie ograniczymy się do jedynie białej części. Poniżej przepis na najlepszą pieczarkową z porami.

Zupa pieczarkowa z porami - przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 2 niewielkie pory
  • masło
  • sól, pieprz
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • do podania: ulubiony makaron

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę, pora natomiast w półksiężyce.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Dodaj pokrojonego pora i kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Podsmażaj na średnim ogniu i kiedy z pieczarek odparuje nadmiar wody, lekko je osól. 
  3. Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i kiedy się rozpuści dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, Podawaj z ugotowanym makaronem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: