Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dania z grilla smakują najlepiej w towarzystwie smacznych dodatków, świeżych ziół i aromatycznych sosów. Sałatki to element, którego nie może zabraknąć podczas spotkania przy ruszcie. Świeże warzywa, oliwa i przyprawy to podstawowe składniki, które są bazą wielu przepisów.
Sałatka do grilla w trzy minuty
Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w sezonie letnim, ale także smaczny sposób przygotowywania żywności. Odpowiednie grillowanie nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom takim jak mięso, warzywa czy sery. Dania z rusztu, mimo iż są ważną bazą, nie smakują tak dobrze bez ciekawych dodatków. Najchętniej przygotowywane są sałatki, sosy, dipy, wytrawne przekąski i kolorowe napoje.
Ekspresowa, trzyminutowa, smaczna sałatka brzmi jak wyzwanie, jednak odpowiedni przepis gwarantuje satysfakcję nawet najbardziej wymagających gości. Odpowiednio dobrane składniki dadzą smaczny efekt, a estetyczne podanie przyozdobi stół i zachwyci.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Ekspresowa sałatka do grilla - trzyminutowy przepis
Składniki:
- ogórek,
- pomidor,
- kilka rzodkiewek,
- pęczek koperku lub natki pietruszki,
- odrobina soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Warzywa i zioła dokładnie myjemy i kroimy.
- Koperek drobno siekamy.
- Przygotowujemy sos - łączymy oliwę z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Warzywa estetycznie układamy na talerzu lub w ozdobnej misce, polewamy dressingiem i gotowe.
Szybka sałatka na grilla
Składniki:
- mix sałat,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- czerwona cebula,
- opakowanie sera sałatowego,
- słoik czarnych oliwek,
- ulubione świeże zioła,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mix sałat myjemy i przekładamy do miski. Umyte pomidorki kroimy na połówki.
- Cebulę kroimy na piórka i dodajemy do warzyw.
- Ser sałatkowy odcedzamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Oliwki i świeże zioła kroimy na pół i również dodajemy do warzyw.
- Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw - zalewamy nim sałatkę, mieszamy i gotowe.