Sałatka do grilla w trzy minuty. Błyskawiczny dodatek uwydatni smaki dań z rusztu

Sałatka do grilla w 3 minuty to ekstremalnie szybki przepis z sezonowych produktów. Dobrze dobrane składniki sprawią, że dania w rusztu będą smakować jeszcze lepiej. Gdy brak czasu, a goście oczekują na posiłek, warto przygotować błyskawiczny i smaczny dodatek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania z grilla smakują najlepiej w towarzystwie smacznych dodatków, świeżych ziół i aromatycznych sosów. Sałatki to element, którego nie może zabraknąć podczas spotkania przy ruszcie. Świeże warzywa, oliwa i przyprawy to podstawowe składniki, które są bazą wielu przepisów. 

Sałatka do grilla w trzy minuty

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w sezonie letnim, ale także smaczny sposób przygotowywania żywności. Odpowiednie grillowanie nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom takim jak mięso, warzywa czy sery. Dania z rusztu, mimo iż są ważną bazą, nie smakują tak dobrze bez ciekawych dodatków. Najchętniej przygotowywane są sałatki, sosy, dipy, wytrawne przekąski i kolorowe napoje. 

Ekspresowa, trzyminutowa, smaczna sałatka brzmi jak wyzwanie, jednak odpowiedni przepis gwarantuje satysfakcję nawet najbardziej wymagających gości. Odpowiednio dobrane składniki dadzą smaczny efekt, a estetyczne podanie przyozdobi stół i zachwyci. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Ekspresowa sałatka do grilla - trzyminutowy przepis

Składniki: 

  • ogórek, 
  • pomidor, 
  • kilka rzodkiewek, 
  • pęczek koperku lub natki pietruszki, 
  • odrobina soku z cytryny, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • cukier, 
  • oliwa z oliwek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa i zioła dokładnie myjemy i kroimy. 
  2. Koperek drobno siekamy. 
  3. Przygotowujemy sos - łączymy oliwę z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
  4. Warzywa estetycznie układamy na talerzu lub w ozdobnej misce, polewamy dressingiem i gotowe. 

Szybka sałatka na grilla 

Składniki: 

  • mix sałat, 
  • 300 g pomidorków koktajlowych, 
  • czerwona cebula, 
  • opakowanie sera sałatowego, 
  • słoik czarnych oliwek, 
  • ulubione świeże zioła, 
  • oliwa, 
  • sok z cytryny, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mix sałat myjemy i przekładamy do miski. Umyte pomidorki kroimy na połówki. 
  2. Cebulę kroimy na piórka i dodajemy do warzyw. 
  3. Ser sałatkowy odcedzamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. 
  4. Oliwki i świeże zioła kroimy na pół i również dodajemy do warzyw. 
  5. Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw - zalewamy nim sałatkę, mieszamy i gotowe. 
Więcej o: