Naleśniki na krokiety skrywają sekret, który zdradziła nam kucharka weselna. Będą sprężyste, ale ważne jest masło

Naleśniki na krokiety muszą być delikatne, nie mogą się rwać ani łamać. Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo jest osiągnąć taki efekt, ale my znamy na to sprawdzony sposób. Jak zrobić idealne naleśniki, które potem otulą pyszny farsz? Kluczem są proporcje oraz masło - bez niego ani rusz.
Zobacz wideo

Krokiety smakują zawsze bosko, bez znaczenia czym są nafaszerowany, czy jemy je z barszczem, czy może z ketchupem. Ale najlepsze krokiety zaczynają się od najlepszych naleśników. Tylko jak zrobić naleśniki do krokietów, żeby były sprężyste i nie rwały się przy zawijaniu? Z przyjemnością zdradzimy wam przepis, który dała nam zaprzyjaźniona kucharka, która od lat gotuje na weselach.

Pasteryzacja w piekarnikuJak pasteryzować w piekarniku? Konserwacja żywności "na sucho"

Naleśniki na krokiety - jak je zrobić? Pamiętaj o maśle

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Naleśniki na krokiety - sposób wykonania:

  1. Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
  3. Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj.
  5. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią. 

Naleśniki z tego przepisu powinny być dość cienkie, dlatego nie ma potrzeby przewracania ich na drugą stronę. Jeśli jednak uważasz, że jest taka konieczność, usmaż je z obu stron. Teraz pozostało tylko rozprowadzić farsz, złożyć naleśniki, opanierować i usmażyć na złoto. Smacznego!

Knedle ze śliwkąKnedle - przepis. Sekretem jest dodatek, którego brak w innych kluskach

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: