Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? To sycące danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi, gdy nie masz pomysłu na obiad, lub wtedy, gdy chcesz pozbyć się z lodówki resztek jedzenia.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Przygotowanie tej potrawy nie wymaga zaawansowanych kulinarnych zdolności. Warto jednak pokusić się o przyrządzenie bigosu, to danie jest bowiem nie tylko niezwykle sycące, ale także zdrowe. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jak i pieczywa czy ryżu.

Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Butter chicken - przepis na aromatyczne danie kuchni indyjskiejButter chicken - przepis na aromatyczne indyjskie danie

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Wykorzystaj składniki, które już masz

Bigos z młodej kapusty warto wzbogacić o koperek i ulubioną kiełbasę. Możesz wykorzystać tą, którą masz już w swojej kuchni.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • marchewki - 4 sztuki,
  • 2 cebule,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g kiełbasy,
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, dwa liście laurowe, ziele angielskie,
  • olej.

Tak przygotujesz bigos z młodej kapusty

Kiełbasę pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż w dużym garnku. Cebule obierz, pokrój i dodaj do kiełbasy. Gdy się zeszkli, całość zalej niewielką ilością ciepłej wody.

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do garnka z kiełbasą. Całość dopraw pieprzem, kminkiem oraz zielem angielskim. Wrzuć również liście laurowe.

Z kapusty wytnij głąb, a resztę poszatkuj. Dodaj do garnka i zalej wodą. Gotujący się bigos posól i przykryj pokrywką. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać danie, aby się nie przypaliło.

Koperek posiekaj i dorzuć do garnka z bigosem. Wymieszaj. Gdy woda odparuje, bigos jest gotowy do podania. Jeśli wolisz nieco bardziej treściwe dania, możesz dodać do niego zasmażkę z mąki. W tym celu na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego 4 łyżki mąki. Przez cały czas mieszaj. Gdy zasmażka będzie gotowa, zmieszaj ją z niewielką ilością bigosu. Całość dodaj do garnka i rozprowadź. 

Smacznego!

SzarlotkaCiasto z jabłkami papierówkami - przepis z podlaskiej wsi. Żeby wyszło kruche, dopilnuj temperatury masła

Więcej o: