Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Przygotowanie tej potrawy nie wymaga zaawansowanych kulinarnych zdolności. Warto jednak pokusić się o przyrządzenie bigosu, to danie jest bowiem nie tylko niezwykle sycące, ale także zdrowe. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jak i pieczywa czy ryżu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Bigos z młodej kapusty warto wzbogacić o koperek i ulubioną kiełbasę. Możesz wykorzystać tą, którą masz już w swojej kuchni.
Składniki:
Kiełbasę pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż w dużym garnku. Cebule obierz, pokrój i dodaj do kiełbasy. Gdy się zeszkli, całość zalej niewielką ilością ciepłej wody.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do garnka z kiełbasą. Całość dopraw pieprzem, kminkiem oraz zielem angielskim. Wrzuć również liście laurowe.
Z kapusty wytnij głąb, a resztę poszatkuj. Dodaj do garnka i zalej wodą. Gotujący się bigos posól i przykryj pokrywką. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać danie, aby się nie przypaliło.
Koperek posiekaj i dorzuć do garnka z bigosem. Wymieszaj. Gdy woda odparuje, bigos jest gotowy do podania. Jeśli wolisz nieco bardziej treściwe dania, możesz dodać do niego zasmażkę z mąki. W tym celu na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego 4 łyżki mąki. Przez cały czas mieszaj. Gdy zasmażka będzie gotowa, zmieszaj ją z niewielką ilością bigosu. Całość dodaj do garnka i rozprowadź.
Smacznego!