Cukinia faszerowana to dobry pomysł na szybki obiad. Warto wykorzystać sezon na to warzywo i przygotować je w wersji z ulubionym farszem. Cukinia świetnie smakuje z rozmaitymi dodatkami, dlatego każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony sposób jej podania. My zachęcamy do wypróbowania sprawdzonego przepisu na cukinię faszerowaną mielonym mięsem.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Cukinia zapiekana mielonym mięsem z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych smaków.
Składniki:
Cukinie umyj i przekrój na pół. Środek wydrąż.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być nico rozgotowany, klejący. Odstaw do wystudzenia.
Mięso mielone przypraw i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do niego dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz wydrążony z cukinii miąższ. Zalej wodą i duś pod przykryciem, aż ta odparuje. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce i wsyp odrobinę do wydrążonej cukinii. Następnie wyłóż na warzywa mięsny farsz, a całość obficie posyp resztą mozzarelli. Cukinie zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie będzie gotowa do podania.