Cukinia faszerowana. Dodaj do farszu te składniki, a domownicy będą błagać o dokładkę

Cukinia faszerowana to smaczny pomysł na szybki i zdrowy obiad. Dzięki różnorodnym dodatkom, które wykorzystać do farszu, danie można dowolnie modyfikować. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na szybki obiad. Warto wykorzystać sezon na to warzywo i przygotować je w wersji z ulubionym farszem. Cukinia świetnie smakuje z rozmaitymi dodatkami, dlatego każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony sposób jej podania. My zachęcamy do wypróbowania sprawdzonego przepisu na cukinię faszerowaną mielonym mięsem.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Cukinia faszerowana. Wykorzystaj tradycyjny przepis 

Cukinia zapiekana mielonym mięsem z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • pół kilograma mielonego mięsa,
  • ryż,
  • przecier pomidorowy,
  • ser mozzarella w kawałku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • majeranek.

Jak przygotować faszerowaną cukinię? Wypróbuj ten sposób

Cukinie umyj i przekrój na pół. Środek wydrąż. 

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być nico rozgotowany, klejący. Odstaw do wystudzenia.

Mięso mielone przypraw i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do niego dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz wydrążony z cukinii miąższ. Zalej wodą i duś pod przykryciem, aż ta odparuje. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ryż i dobrze wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce i wsyp odrobinę do wydrążonej cukinii. Następnie wyłóż na warzywa mięsny farsz, a całość obficie posyp resztą mozzarelli. Cukinie zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie będzie gotowa do podania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.