Jak zrobić racuchy drożdżowe? Słodkie placki z dodatkiem owoców obficie obsypane cukrem pudrem są niezwykle smaczne. Jak je przygotować, by były idealnie puszyste? Znajomy cukiernik zdradził nam pewnie patent. Obiecał, że działa!
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Smażenie ciasta drożdżowego bywa wyzwaniem. Niełatwo bowiem sprawić, były ono puszyste i miękkie w środku. Często dochodzi do sytuacji, w której wierzch ciasta staje się przysmażony, a środek nadal jest surowy. Aby się tego ustrzec, warto wykorzystać ten przepis.
Składniki:
W misce umieść rozkruszone drożdże i cukier. Mleko delikatnie podgrzej i zalej nim drożdże. Do chwili dodaj łyżkę mąki i delikatnie połącz całość. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj do niej jajka oraz szczyptę soli.
Masło rozgrzej w garnku i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodne, dodaj je do miski z mąką. Następnie połącz składniki z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto.
Podczas wyrabiania ciasta, warto zwilżyć dłonie, ciasto na racuchy ma bowiem nieco luźniejszą konsystencję i może kleić się do rąk. Po wyrobieniu masy wkładamy ją do miski i znów przykrywamy ścierką. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia. Jeśli chcemy, aby racuchy miały dodatek owoców, pokrojone na cząstki jabłka albo jagody, czy borówki dorzucamy do masy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Porcje ciasta na racuchy nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki warto położyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Nieco ostudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem. Można także podawać je z dżemem lub ze śmietaną.