Naleśniki z zaskakującym dodatkiem, który każdy ma w kuchni. Nie będą się rwały, a smak wprawi w zachwyt

Naleśniki to najprostszy przepis na idealny początek dnia. Wykonanie cienkich, złotych placuszków wydaje się banalne, ale jeśli chcesz zostać mistrzem, musisz poznać pewien sekret. Idealne, to znaczy cienkie, elastyczne i delikatne naleśniki zawierają składnik, który każdy z nas ma w lodówce. Chodzi o masło - tak robi się naleśniki we Francji, które uważane są za najlepsze na świecie.
Zobacz wideo

Naleśniki możemy jeść codziennie, bez obawy, że nam się znudzą. W pyszny sposób można zacząć nimi dzień, przygotować je w wersji wytrawnej na obiad lub postawić na zawijane naleśniki na kolację. Sposobów podania naleśników jest wiele, ale najpierw trzeba zrobić idealne ciasto. Nie każdy wie, że francuskie crepes uchodzą za najlepsze naleśniki na świecie. Nie ma powodów do zdziwienia - są cienkie, sprężyste i delikatne. Nie rwą się przy zawijaniu ani nie pękają. Wychodzą takie za sprawą masła - bez tego, ani rusz.

ciasto z jagodamiZrobisz to, a wyjdzie zakalec. 6 błędów, które popełniasz

Idealne naleśniki - dodatek masła sprawi, że zapiejesz z zachwytu

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej typu 450 lub 500 (lepiej nie używać wyższych typów)
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 większe jajka
  • 10 dag masła
  • odrobina soli

Perfekcyjne naleśniki - sposób wykonania

  1. Przygotowanie idealnych naleśników zacznij od roztopienia masła. Włóż je do rondelka i roztop, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie zdejmij rondelek z palnika i lekko ostudź.
  2. Do miski przesiej mąkę. Wbij jajka, dodaj sól oraz wodę i mleko. Zmiksuj całość na gładkie, dość lejące ciasto. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na ok. 20 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
  4. Dodaj roztopione masło i ponownie całość wymieszaj.
  5. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i porządnie ją rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż na złoty, apetyczny kolor z obu stron.

Takie naleśniki smakują idealnie zarówno na słodko, jak również w wytrawnej wersji. Idealnie nadają się także do krokietów czy faszerowanych naleśników. Pamiętaj, że idealne naleśniki zaczynają się od idealnego ciasta.

krojenie cebuli9 najlepszych patentów na krojenie cebuli. Nie będziesz płakać

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: