Placki z cukinii - przepis warto wykorzystać, jeśli nie mamy pomysłu na obiad. Sezon na cukinię w pełni, warto więc sięgać po to warzywo jak najczęściej. Jak przygotować smaczny obiad, który zasmakuje nie tylko najmłodszym domownikom? Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Składniki:
Warzywo myjemy i obieramy. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach. Startą odciskamy, solimy i odstawiamy na kilka minut.
Gdy warzywo puści sok, odciskamy nadmiar płynu. Do cukinii dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobną cebulę. Cebulę można również zetrzeć na tarce.
Do cukinii i jajek dodajemy mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy i doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z powstałej masy formujemy niewielkie placuszki i kładziemy je rozgrzany olej. Smażymy na złoto z obu stron.
Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki świetnie smakują polane śmietaną lub posypane świeżym posiekanym koperkiem. Mogą być również świetnym dodatkiem do gulaszu.
Szukasz pomysłów na potrawy z cukinii? Zajrzyj tu: Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa i tutaj: Surówka z cukinii - idealny dodatek do obiadu. Prosty przepis