Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Słodko-kwaśny smak dzieciństwa, który przygotujesz w kilka chwil

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to deser, który warto przygotować szczególnie latem. Połączenie kruchego wypieku, słodkiej kruszonki i kwaśnych owoców będzie świetnie smakować w towarzystwie popołudniowej kawy.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to pomysł na prosty deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które nie spędzają w całych godzin w kuchni. Smak słodkiego deseru świetnie przełamie dodatek kwaśnych owoców. W sezonie warto wykorzystać śliwki, ale kruche ciasto dobrze czuje się także w towarzystwie jabłek, wiśni, czy malin. 

Zobacz wideo Temat lekcji: ciasto ze śliwkami

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Kruchy wypiek z dodatkiem owoców

Jak przygotować kruche ciasto? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Należy pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że unikniemy niepowodzenia w postaci zakalca. 

Składniki:

  • pół kilograma śliwek,
  • kostka masła (200 g),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie aromat waniliowy,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • odrobina proszku do pieczenia.

Jak przygotować słodki wypiek z dodatkiem śliwek?

Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na połówki lub ćwiartki. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, a następnie cukier i cukier waniliowy oraz opcjonalnie aromat do ciasta. Suche składniki łączymy i dodajemy zimne masło. Całość zagniatamy. W trakcie dodajemy jajka i łączymy z resztą składników. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na blachę do pieczenia. Następnie podpiekamy je przez 10-15 w piekarniku nastawionym na 180 stopni. 

Śliwki delikatnie rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem oraz niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Masę wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta. 

W misce mieszamy masło, cukier oraz mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy całość przez chwilę, aż do powstania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy całe ciasto i wstawiamy je piekarnika. Powinno piec się ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA