Ciasto ze śliwkami i kruszonką to pomysł na prosty deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które nie spędzają w całych godzin w kuchni. Smak słodkiego deseru świetnie przełamie dodatek kwaśnych owoców. W sezonie warto wykorzystać śliwki, ale kruche ciasto dobrze czuje się także w towarzystwie jabłek, wiśni, czy malin.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak przygotować kruche ciasto? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Należy pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że unikniemy niepowodzenia w postaci zakalca.
Składniki:
Kruszonka:
Jak przygotować słodki wypiek z dodatkiem śliwek?
Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, a następnie cukier i cukier waniliowy oraz opcjonalnie aromat do ciasta. Suche składniki łączymy i dodajemy zimne masło. Całość zagniatamy. W trakcie dodajemy jajka i łączymy z resztą składników. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na blachę do pieczenia. Następnie podpiekamy je przez 10-15 w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Śliwki delikatnie rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem oraz niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Masę wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta.
W misce mieszamy masło, cukier oraz mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy całość przez chwilę, aż do powstania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy całe ciasto i wstawiamy je piekarnika. Powinno piec się ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.