Cukinia w zalewie. Ania Bardowska podzieliła się obłędnym przepisem. Dodatek tej przyprawy może zaskoczyć

Cukinia w zalewie to jeden z tych przysmaków, który trzeba przetestować. Znana z programu "Rolnik szuka żony" Ania Bardowska podzieliła się swoim przepisem na tę przystawkę. Niemałym zaskoczeniem jest to, że wykorzystuje w nim przyprawę curry, która nadaje daniu nieco orientalności.

Cukinię możemy przygotować na różne sposoby. Placki szybko znikają z talerzy, a  rozpływające się w ustach "schaby" to pozycja obowiązkowa w wielu domach. Warzywo możemy zamknąć też w słoiku i zajadać się nim w zimowe wieczory. Cukinia w zalewie to danie z przepisu Ani Bardowskiej to danie, które może was zaskoczyć. Gwiazda programu "Rolnik szuka żony" dodała do niej bowiem... orientalną przyprawę curry. Jaki to dało efekt? Sprawdźcie sami!

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukinia w zalewie. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach

Składniki:

  • cukinia,
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 3/4 szklanki wody,
  • niecałej szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki curry,
  • listek laurowy (jeden na słoik),
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • kilka plasterków cebuli,
  • cztery ziarenka pieprzu.

Cukinia w zalewie według Ani Bardowskiej. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

  1. Cukinię umyj i pokrój. Jeżeli ma twardą skórkę, możesz ją obrać. Warzywo pokrój w słupki i włóż je do wyparzonych wcześniej słoików. Dodaj też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  2. Zagotuj wodę z octem, solą i curry. 
  3. Gorącą miksturą zalej warzywa. Na wierzchu poukładaj cebulowe plasterki. Słoik zakręć.
  4. Kolejnym krokiem będzie pasteryzacja. W tym celu na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ścierkę, postaw na niej słoiczki i wlej wodę do połowy ich wysokości. Gotuj przez 10-15 minut.
  5. Danie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. A gdy już je otworzysz, od razu po skosztowaniu schowaj szkło do lodówki. 

Cukinia w zalewie to idealny dodatek do obiadu, kanapek lub sałatek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.