Zupa krem z pomidorów poleca się na obiad w piątek. Nie tylko dlatego, że jest całkowicie bezmięsna, ale przede wszystkim dlatego, że jest pyszna i bardzo szybka w wykonaniu (przecież na skraju weekendu nie chcemy długo stać nad garami). Przepis jest banalny, ale diabeł tkwi w szczegółach. Oprósz pomidorów kup parmezan, bazylię i czosnek, a zobaczysz, jak smakuje niebo w gębie.
Obiad na szybko - zupa krem z pomidorów
Składniki:
- ok. 1 - 1,5 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 większa marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 800 ml warzywnego bulionu
- mała garść świeżej bazylii
- sól, pieprz, suszone oregano
- starty parmezan (3-4 łyżki)
- oliwa z oliwek
Aksamitna zupa krem z pomidorów - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce i podsmażaj ok. 3 minut.
- Pomidory sparz we wrzątku, obierz i pokrój w kostkę (możesz usunąć gniazda nasienne). Następnie dodaj do zupy i podsmażaj, aż puszczą sok. Dodaj suszone oregano i kiedy nadmiar płynu nieco odparuje, zalej całość bulionem.
- Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez ok. 10 -15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj zgniecioną w dłoniach bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
- Zupę zblenduj na gładki krem. Przed podaniem dodaj starty parmezan i wymieszaj. Ser nada zupie nieco gęstości i wytrawnego smaku.
Tak przygotowana zupa krem to nie tylko idealny obiad w piątek, ale także podczas rodzinnych uroczystości, lub po prostu, kiedy mamy ochotę zjeść coś naprawdę dobrego, a lenistwo bierze górę i nie chce nam się iść do restauracji. Jeśli lubisz, możesz dodać do zupy kawałek ostrej papryczki - to świetnie podrasuje smak.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.