Przepis na sernik znajduje się chyba w każdym przepiśniku, w moim znajdują się aż cztery. Żaden jednak nie równa się z sernikiem mojej mamy, która od lat robi go w ten sam sposób. Nie ważne, czy to święta, weekend czy tymczasowa chandra - sernik jest dobry na wszystko. Sekretem jego smaku jest twaróg - koniecznie półtłusty, długo gnieciony praską lub widelcem, żeby go dobrze "napowietrzyć". Tego smaku nie da się opisać.
Przepis na sernik - tradycja w najlepszym wydaniu:
Składniki:
- 1 kg półtłustego twarogu (najlepiej w kostce)
- 6 jajek
- kostka masła (200 g)
- 250 g cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub migdałowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- na spód: biszkopty, herbatniki lub ciasto kruche
Przed przystąpieniem do robienia sernika upewnij się, że wszystkie składniki zdążyły nabrać pokojowej temperatury. Chyba że robisz ciasto kruche - wówczas masło i jajka powinny być zimne, oto sprawdzony przepis.
Sernik tradycyjny - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Twaróg przełóż do miski i za pomocą widelca labo praski do ziemniaków dokładnie go ubij. Powinien być kremowy i gładki, może to zająć nawet 20 minut. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, zmiel go dwukrotnie w maszynce, następnie ubij widelcem tak, jak ubijasz jajka na omlet - ważne, by dobrze napowietrzyć ser.
- Do miski włóż masło i dodaj cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach, utrzyj składniki na jasną i puszystą masę.
- Do masy z masła stopniowo dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj twaróg i mieszaj szpatułką.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i podobnie jak twaróg, stopniowo dodawaj ją do masy, mieszając całość szpatułką.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Jeśli stawiasz na spód z ciasta kruchego, wcześniej podpiecz je przez 10 minut. Jeśli używasz biszkoptów lub herbatników, nie musisz tego robić. Na gotowy spód ostrożnie wylej masę serową i wyrównaj wierzch.
- Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu wystudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Wskazówka: Do masy serowej możesz dodać bakalie, rodzynki lub kawałki białej czekolady.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.