Przepis na sernik z zeszytu mojej mamy. Robi go od 35 lat i jest superkremowy. Ważny jest ser - nie ma dróg na skróty

Przepis na sernik to rzecz, którą absolutnie musi znać każdy szanujący się entuzjasta domowych wypieków. O ile wykonanie sernika wydaje się banalne, tak warto pochylić się nad kilkoma sprawami. Ostatnio w panieńskim przepiśniku mojej mamy znalazłam przepis na sernik, który króluje na każdej rodzinnej uroczystości. Jak go zrobić? Musisz porządnie rozgnieść twaróg.
Zobacz wideo

Przepis na sernik znajduje się chyba w każdym przepiśniku, w moim znajdują się aż cztery. Żaden jednak nie równa się z sernikiem mojej mamy, która od lat robi go w ten sam sposób. Nie ważne, czy to święta, weekend czy tymczasowa chandra - sernik jest dobry na wszystko. Sekretem jego smaku jest twaróg - koniecznie półtłusty, długo gnieciony praską lub widelcem, żeby go dobrze "napowietrzyć". Tego smaku nie da się opisać. 

Przepis na sernik - tradycja w najlepszym wydaniu:

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu (najlepiej w kostce)
  • 6 jajek
  • kostka masła (200 g)
  • 250 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • na spód: biszkopty, herbatniki lub ciasto kruche

Przed przystąpieniem do robienia sernika upewnij się, że wszystkie składniki zdążyły nabrać pokojowej temperatury. Chyba że robisz ciasto kruche - wówczas masło i jajka powinny być zimne, oto sprawdzony przepis.

Sernik tradycyjny - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Twaróg przełóż do miski i za pomocą widelca labo praski do ziemniaków dokładnie go ubij. Powinien być kremowy i gładki, może to zająć nawet 20 minut. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, zmiel go dwukrotnie w maszynce, następnie ubij widelcem tak, jak ubijasz jajka na omlet - ważne, by dobrze napowietrzyć ser.
  2. Do miski włóż masło i dodaj cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach, utrzyj składniki na jasną i puszystą masę.
  3. Do masy z masła stopniowo dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj twaróg i mieszaj szpatułką. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i podobnie jak twaróg, stopniowo dodawaj ją do masy, mieszając całość szpatułką. 
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Jeśli stawiasz na spód z ciasta kruchego, wcześniej podpiecz je przez 10 minut. Jeśli używasz biszkoptów lub herbatników, nie musisz tego robić. Na gotowy spód ostrożnie wylej masę serową i wyrównaj wierzch.
  6. Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu wystudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Wskazówka: Do masy serowej możesz dodać bakalie, rodzynki lub kawałki białej czekolady.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.