Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aromatyczny, wonny, o charakterystycznym smaku - taki właśnie jest czosnek. Prawdziwy rarytas i baza wśród przypraw i dodatków do wielu potraw. Kuchnia bez niego byłaby nudna i znacznie mniej aromatyczna. Warunkiem koniecznym jest zachowanie świeżości i aromatu dzięki odpowiedniemu przechowywaniu.
Popularne warzywo, przyprawa i roślina lecznicza to podstawowy produkt w każdej kuchni. Mowa oczywiście o czosnku, który znany jest nie tylko z pysznego smaku i aromatu. Występuje w różnych postaciach - świeże ząbki, sproszkowany, granulowany lub w suszonych płatkach. Roślinę można wyhodować także w domowych warunkach zarówno w ogrodzie, jak i w donicach na balkonie. Jeśli jednak ogrodnictwo nie jest naszą mocną stroną, samo odpowiednie przechowywanie czosnku pozwoli zachować jego świeżość i jakość na długo.
Ważną zasadą jest przechowywanie czosnku w suchym miejscu. Nawet najmniejsza ilość wilgoci może doprowadzić do rozwoju pleśni. Ciemne, suche i najlepiej w miarę chłodne miejsce sprawdzi się idealnie. Warto więc czosnek umieścić w kartonowej torbie, pudełku lub puszce. Sprawdzonym i popularnym sposobem jest także powieszenie czosnkowych główek w postaci girlandy lub warkocza.
Sytuacja wygląda nieco inaczej, gdy mamy do czynienia z obranym czosnkiem. Wtedy najlepiej schować go do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki. Jeśli opakowanie nie będzie szczelne, intensywnym zapachem przejdzie cała lodówka oraz jej zawartość, dlatego lepiej o tym pamiętać.
Kolejnym ciekawym sposobem jest zamarynowanie czosnku - wystarczy zalać warzywo oliwą i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt ma wiele zalet. Aromatyczna oliwa będzie świetnym dodatkiem do sałatek czy grzanek.