Kluski ziemniaczane z kaszą manną. Danie z dzieciństwa, które możesz zjeść i na słodko i na słono

Kluski ziemniaczane z kaszą manną to świetny pomysł na sycący obiad nie tylko dla najmłodszych. Danie jest uniwersalne, w zależności od preferowanych dodatków, można podać je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Kluski ziemniaczane z kaszą manną to uniwersalne danie. Będzie świetnie smakować jako szybki obiad, jak i sycąca kolacja. Jak przygotować to danie dzieciństwa? Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. 

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

ciasto z jagodami Zrobisz to, a wyjdzie zakalec. 6 błędów, które popełniasz

Kluski ziemniaczane z kaszą manną. Składniki, z których powstaną, z pewnością masz w swojej kuchni

Do przygotowania klusek ziemniaczanych z dodatkiem kaszy, możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z ugotowanego wcześniej obiadu. To danie świetnie wpisuje się więc w ideę zero waste - ekologicznej kuchni, w której nie marnujemy żywności. 

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g kaszy manny,
  • sól.

Zupa krem z pomidorów Obiad na szybko - zupa krem z pomidorów. Będzie idealna, ale ważny jest ser

Jak przygotować smaczne kluski? Wykorzystaj ten przepis, a nie pożałujesz

To danie przygotowuje się niemal ekspresowo. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedź i ostudź. Gdy będą chłodne, przeciśnij je przez praskę. Następnie dodaj do nich kaszę manną 

Z powstałej masy uformuj nieduże kulki, lub jeśli wolisz zroluj cieniutkie paski masy i odcinaj z nich około centymetrowe paski, przypominające popularne kopytka. 

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Przygotowane kluski włóż do wody i gotuj przez około 5-8 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Kluski w wersji na słodko można podawać z cukrem i śmietaną, z musem owocowym lub powidłami. Będą także świetnie smakować w towarzystwie rozpuszczonego masła. 

Wytrawną wersję warto podać z zeszkloną cebulką lub podsmażoną kiełbasą. Kluski mogą być także sycącym dodatkiem do gulaszu.

Więcej o: