Kluski ziemniaczane z kaszą manną to uniwersalne danie. Będzie świetnie smakować jako szybki obiad, jak i sycąca kolacja. Jak przygotować to danie dzieciństwa? Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Do przygotowania klusek ziemniaczanych z dodatkiem kaszy, możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z ugotowanego wcześniej obiadu. To danie świetnie wpisuje się więc w ideę zero waste - ekologicznej kuchni, w której nie marnujemy żywności.
Składniki:
To danie przygotowuje się niemal ekspresowo. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedź i ostudź. Gdy będą chłodne, przeciśnij je przez praskę. Następnie dodaj do nich kaszę manną
Z powstałej masy uformuj nieduże kulki, lub jeśli wolisz zroluj cieniutkie paski masy i odcinaj z nich około centymetrowe paski, przypominające popularne kopytka.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Przygotowane kluski włóż do wody i gotuj przez około 5-8 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Kluski w wersji na słodko można podawać z cukrem i śmietaną, z musem owocowym lub powidłami. Będą także świetnie smakować w towarzystwie rozpuszczonego masła.
Wytrawną wersję warto podać z zeszkloną cebulką lub podsmażoną kiełbasą. Kluski mogą być także sycącym dodatkiem do gulaszu.