Przepis na makaron idealny do rosołu. Tak robiły go nasze babcie i prababcie, a sekretem jest mąka - musi być konkretna

Przepis na makaron jest banalny i każdy na pewno się ze mną zgodzi, że rosół z domowym makaronem nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was przepis na makaron sprzed kilkudziesięciu lat, dokładnie taki, jak jeszcze przed wojną robiły nasze prababki. Co jest ważne? Silne ręce i odpowiednia mąka - musi być miałka.
Zobacz wideo

Domowy makaron to smak niedzielnego obiadu u babci. Przepis na makaron jest bardzo prosty i zawiera składniki, które na pewno masz pod ręką. Jednak ważna jest mąka. Lata temu, nasz babcie kupowały mąkę prosto z młyna i wiedziały, że do makaronu musi być jak najbardziej miałka. Na szczęście teraz różnych mąk mamy pod dostatkiem w każdym sklepie, i warto wiedzieć, że do domowego makaronu najlepiej sprawdzają się niskie typy - najlepiej niższe niż 500. To tego oczywiście jajka - najlepiej wiejskie, od szczęśliwych kurek. To już połowa sukcesu. Drugą połową jest siłą w rękach - przed tobą trochę zagniatania i wałkowania.

Przepis na makaron:

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej niskiego typu
  • 2 całe jajka plus 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka drobnej soli

Domowy makaron - sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i wysyp na nią mąkę tworząc kopczyk. Wbij dwa jajka, dodaj żółtka oraz sól i zacznij zagniatać, zbierając mąkę do środka. Stopniowo dolewaj oliwę.
  2. Ciasto zagniataj energicznie, używając sporo siły (może być dość twarde). Kiedy uzyskasz już zwartą i jednolitą konsystencję, uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią. Odłóż na pół godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
  3. Stolnicę lekko podsyp mąką i wyjmij na nią kolę ciasta. Podziej ją na kilka części, każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj.
  4. Każdy rozwałkowany placek lekko oprósz mąką i złóż na pół. Następnie znów na pół i uformuj z niego wałek. Za pomocą ostrego noża wycinaj cienkie paseczki.
  5. Paski makaronu rozłóż na blatach lub zawieś np. na oparciach krzeseł, by lekko podeschły i się nie skleiły.
  6. W dużym garnki zagotuj wodę z solą i odrobina oleju. Wrzucaj makaron na wrzątek i ugotuj al dente. Powinien być gotowy już po trzech minutach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.