• Link został skopiowany

Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji

Placki ziemniaczane to danie, któremu trudno się oprzeć. Ziemniaki w tej wersji uwielbia niemal każdy. Niektórzy przygotowują je na słodko, inni preferują wytrawną wersję tej potrawy. Zastanawialiście się jednak, jak smakują placki ziemniaczane z serem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
placki ziemniaczane
margouillat photo / shutterstock.com

Placki ziemniaczane to prosta do przygotowania potrawa, która ma wielu fanów. Trudno się dziwić, starte smażone ziemniaki są nie tylko sycące, ale także niezwykle chrupiące i smaczne. I choć tradycyjna wersja placków ziemniaczanych obroni się zawsze, warto pokusić się o przygotowanie nieco mniej oczywistej wariacji na ich temat. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Placki ziemniaczane z serem. W tej wersji są obłędne

Przygotowanie placków ziemniaczanych to prosta sprawa, z którą poradzi sobie nawet największy kuchenny laik. 

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • szklanka startego sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować placki ziemniaczane z dodatkiem sera?

Ziemniaki zetrzyj na tarce na pulpę. Odsącz z nadmiaru płynu. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz z ziemniakami. 

Do miski z masą ziemniaczaną dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć do miski starty ser i połącz z powstałą masą.

Na rozgrzanym oleju smaż placki z obu stron. Powinny osiągnąć złocisty kolor. 

Do gotowych placków przyłóż papierowy ręcznik, pozbędziesz się dzięki temu nadmiaru tłuszczu.

Jak serwować placki z serem? Świetnie smakują w wersji solo, ale można dodać do nich odrobinę śmietany lub podsmażoną kiełbasę. 

Szukasz pomysłów na dania z ziemniaków? Zajrzyj tu: Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Resztki z obiadu już się nie zmarnują lub tutaj: Przepis na mistrzowskie pieczone ziemniaki. Wypróbuj trik z bulionem, a nie zrobisz już innych

Więcej o: