Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji

Placki ziemniaczane to danie, któremu trudno się oprzeć. Ziemniaki w tej wersji uwielbia niemal każdy. Niektórzy przygotowują je na słodko, inni preferują wytrawną wersję tej potrawy. Zastanawialiście się jednak, jak smakują placki ziemniaczane z serem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki ziemniaczane to prosta do przygotowania potrawa, która ma wielu fanów. Trudno się dziwić, starte smażone ziemniaki są nie tylko sycące, ale także niezwykle chrupiące i smaczne. I choć tradycyjna wersja placków ziemniaczanych obroni się zawsze, warto pokusić się o przygotowanie nieco mniej oczywistej wariacji na ich temat. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Placki ziemniaczane z serem. W tej wersji są obłędne

Przygotowanie placków ziemniaczanych to prosta sprawa, z którą poradzi sobie nawet największy kuchenny laik. 

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • szklanka startego sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować placki ziemniaczane z dodatkiem sera?

Ziemniaki zetrzyj na tarce na pulpę. Odsącz z nadmiaru płynu. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz z ziemniakami. 

Do miski z masą ziemniaczaną dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć do miski starty ser i połącz z powstałą masą.

Na rozgrzanym oleju smaż placki z obu stron. Powinny osiągnąć złocisty kolor. 

Do gotowych placków przyłóż papierowy ręcznik, pozbędziesz się dzięki temu nadmiaru tłuszczu.

Jak serwować placki z serem? Świetnie smakują w wersji solo, ale można dodać do nich odrobinę śmietany lub podsmażoną kiełbasę. 

Szukasz pomysłów na dania z ziemniaków? Zajrzyj tu: Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Resztki z obiadu już się nie zmarnują lub tutaj: Przepis na mistrzowskie pieczone ziemniaki. Wypróbuj trik z bulionem, a nie zrobisz już innych

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.