Placki ziemniaczane to prosta do przygotowania potrawa, która ma wielu fanów. Trudno się dziwić, starte smażone ziemniaki są nie tylko sycące, ale także niezwykle chrupiące i smaczne. I choć tradycyjna wersja placków ziemniaczanych obroni się zawsze, warto pokusić się o przygotowanie nieco mniej oczywistej wariacji na ich temat.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przygotowanie placków ziemniaczanych to prosta sprawa, z którą poradzi sobie nawet największy kuchenny laik.
Składniki:
Ziemniaki zetrzyj na tarce na pulpę. Odsącz z nadmiaru płynu. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz z ziemniakami.
Do miski z masą ziemniaczaną dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć do miski starty ser i połącz z powstałą masą.
Na rozgrzanym oleju smaż placki z obu stron. Powinny osiągnąć złocisty kolor.
Do gotowych placków przyłóż papierowy ręcznik, pozbędziesz się dzięki temu nadmiaru tłuszczu.
Jak serwować placki z serem? Świetnie smakują w wersji solo, ale można dodać do nich odrobinę śmietany lub podsmażoną kiełbasę.
Szukasz pomysłów na dania z ziemniaków? Zajrzyj tu: Przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji. Resztki z obiadu już się nie zmarnują lub tutaj: Przepis na mistrzowskie pieczone ziemniaki. Wypróbuj trik z bulionem, a nie zrobisz już innych