Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Propozycji jest sporo, a ich wybór zależy nie tylko od naszych preferencji smakowych, lecz także od czasu przygotowywania danej potrawy. Przygotowaliśmy więc dwa przepisy: jeden zrobisz niemal ekspresowo, drugi wymaga nieco większego nakładu pracy. Oba smakują jednak przepysznie. Skusisz się?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Kopytka to smaczne kluski z ziemniaków. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego są dobrym rozwiązaniem na ekspresowy obiad. Przygotowane kopytka można także przechowywać w lodówce, dzięki temu mogą nas poratować w kryzysowych sytuacjach.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę oraz sól. Zagnieć masę i uformuj z niej rulon o średnicy 1-1,5 cm. Z rulonu odcinaj niewielkie kawałki ciasta.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej kopytka. Gotuj 5-8 minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
Kopytka można podawać z zeszkloną na patelni cebulką lub w wersji na słodko, ze śmietaną i cukrem.
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, przygotuj ziemniaczane krokiety z dodatkiem sera. To danie z pewnością zasmakuje najmłodszym smakoszom.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utłucz na jednolitą masę (możesz dodać odrobinę mleka). Następnie podziel je na niewielkie porcje. Ser pokrój w dość dużą kostkę.
Porcje ziemniaków lekko rozpłaszcz, na środku kładź kawałki sera i przykrywaj je dokładnie ziemniaczaną masą.
Każdą porcję uformuj w dłoniach w kształt walca. Na osobnych talerzach: wysyp szklankę mąki, rozkłóć jajka i wyłóż bułkę tartą. Jajka przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Każdy ziemniaczany krokiet otocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
Tak przygotowane krokiety przełóż na rozgrzany olej. Smaż na złoto z każdej ze stron. Podawaj jeszcze gorące.