• Link został skopiowany

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Dwa pomysły na smaczne i sycące potrawy za grosze

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? To pytanie nasuwa się szczególnie wtedy, gdy przeszacujemy ilość warzyw, które przygotowaliśmy na obiad. Nic straconego, bo zamiast je wyrzucać, możemy przygotować z nich pyszną kolację lub obiad na kolejny dzień.
Krokiety z tłuczonych ziemniaków nadziewane serem -
zdjęcie ilustracyjne; fot. Lesya Dolyuk / shutterstock.com

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Propozycji jest sporo, a ich wybór zależy nie tylko od naszych preferencji smakowych, lecz także od czasu przygotowywania danej potrawy. Przygotowaliśmy więc dwa przepisy: jeden zrobisz niemal ekspresowo, drugi wymaga nieco większego nakładu pracy. Oba smakują jednak przepysznie. Skusisz się?

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Gdy ci się śpieszy, przygotuj kopytka

Kopytka to smaczne kluski z ziemniaków. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego są dobrym rozwiązaniem na ekspresowy obiad. Przygotowane kopytka można także przechowywać w lodówce, dzięki temu mogą nas poratować w kryzysowych sytuacjach. 

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • sól.

Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę oraz sól. Zagnieć masę i uformuj z niej rulon o średnicy 1-1,5 cm. Z rulonu odcinaj niewielkie kawałki ciasta. 

W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej kopytka. Gotuj 5-8 minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię. 

Kopytka można podawać z zeszkloną na patelni cebulką lub w wersji na słodko, ze śmietaną i cukrem.

Gdy masz więcej czasu, przygotuj ziemniaczane krokiety z serem

Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, przygotuj ziemniaczane krokiety z dodatkiem sera. To danie z pewnością zasmakuje najmłodszym smakoszom.

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • opakowanie sera mozzarella (w kawałku),
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • ulubione przyprawy (sól, pieprz, papryka).

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki utłucz na jednolitą masę (możesz dodać odrobinę mleka). Następnie podziel je na niewielkie porcje. Ser pokrój w dość dużą kostkę.

Porcje ziemniaków lekko rozpłaszcz, na środku kładź kawałki sera i przykrywaj je dokładnie ziemniaczaną masą. 

Każdą porcję uformuj w dłoniach w kształt walca. Na osobnych talerzach: wysyp szklankę mąki, rozkłóć jajka i wyłóż bułkę tartą. Jajka przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Każdy ziemniaczany krokiet otocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

Tak przygotowane krokiety przełóż na rozgrzany olej. Smaż na złoto z każdej ze stron. Podawaj jeszcze gorące.

Więcej o: