Spaghetti aglio e olio to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale także prawdziwa uczta w najprostszym wydaniu. Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i najlepszych połączeń smakowych, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobisz na obiad - postaw na szybki makaron. Żeby spaghetti aglio e olio smakowało jak we włoskiej trattorii, musisz zadbać o dobrej jakości oliwę z oliwek - to już pół sukcesu. Resztę wyjaśnimy poniżej.
Przepis na makaron do rosołu. Tak robiły go nasze babcie i prababcie
Szybki makaron na obiad, czyli spaghetti aglio e olio
Składniki:
- ok. 400 g makaronu spaghetti
- niewielka główka czosnku
- 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól, grubo zmielony pieprz
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie: starty parmezan do posypania
Spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:
- Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
- Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
- Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum swojego smaku.
- Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.
Placki z cukinii - przepis na szybki obiad, który zrobisz w 15 minut
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.