Rosół z nietypowym składnikiem - dorzuć czerwony owoc. Zaskakujące? Być może, ale smak przepyszny

Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i klasyka niedzielnych i świątecznych obiadów. Złocisty wywar powinien być długo gotowany na kilku rodzajach mięsa z dodatkiem starannie dobranych warzyw i przypraw. Jednak ostatnio postanowiłam wypróbować pewien trik, który mocno mnie zastanowił - do swojego rosołu dodałam pomidora. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Zobacz wideo

Rosół to wbrew pozorom prawdziwa sztuka kulinarna i każda gospodyni (lub gospodarz) ma swój własny, sprawdzony sposób na perfekcyjny rosół. Dziś mamy dla was klasykę w nowej, nieco podrasowanej wersji. Przyznam, że na początku trochę się zmieszałam, gdy trafiłam na wzmiankę o słuszności dodawania pomidora do rosołu, ale ciekawość wzięła górę i postanowiłam spróbować. Wyszedł palce lizać. Nie tylko zyskał piękny, głębszy kolor, ale dodatek czerwonego owocu (bo pomidor przecież jest owocem) świetnie wyciągnął na wierzch wszystkie ukryte smaki wywaru i wspaniale je podkreślił.

Rosół - przepis z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • mięso z kurczaka (może być cały kurczak lub 4 podudzia)
  • ok. 500 g wołowiny (najlepiej z kością)
  • opcjonalnie: skrzydło indycze, szyja indycza lub porcja rosołowa z kaczki
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 por w całości, pół selera, pietruszka razem z natką, kilka gałązek lubczyku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2-3 listki laurowe
  • opalona cebula
  • 1 pomidor
  • do podania: makaron (najlepiej domowy)
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybków

Rosół - sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka włóż mięso i zalej je zimną wodą. Mocz przez 10 minut, następnie wylej wodę i ponownie zalej mięso tak, by woda sięgała nad poziom mięsa na "trzy palce". Włącz niewielki ogień i zagotuj. Następnie zbierz powstałe szumowiny, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez pół godziny.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem i wszystkie warzywa dodaj do zupy. Dodaj także kilka suszonych grzybków, lubczyk oraz połowę natki pietruszki, którą masz. Gotuj przez pół godziny na minimalnym ogniu, następnie dodaj opłukanego pomidora w całości. 
  3. Rosół powinien jedynie mrugać, nie dopuść, by intensywnie się gotował. Po ok. 3 godzinach zobacz, czy mięso (zwłaszcza wołowina) jest miękkie. Jeśli tak, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyjmij pomidora, uważając, by się nie rozpadł.
  4. Gotuj kolejne 10 minut, następnie przecedź rosół, by nie skwaśniał. Podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką i makaronem. Udekoruj posiekaną natką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA