Ten trik przyśpieszy dojrzewanie pomidorów. Będą słodkie i czerwone owoce z pomocą prostej metody

Soczyste, czerwone i słodkie - te cechy powinny mieć perfekcyjne pomidory. Niestety często zarówno te prosto z krzewu jak i te zakupione w sklepie są lekko zielone i twarde. Jest jednak trik, który przyśpieszy dojrzewanie pomidorów. Wystarczy zastosować prostą metodę i gotowe!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pomidory to produkt doceniany szczególnie latem. Świeży dodatek często towarzyszy daniom śniadaniowym, ale jest także doskonałą bazą zup i aromatycznych sosów. Domowe przetwory również chętnie są z nich przygotowywane. Niezależnie od preferowanego przepisu owoce powinny być soczyste, słodkie i w pełni dojrzałe. 

Jak przyśpieszyć proces dojrzewania pomidorów? 

Flagowym produktem lata są bez dwóch zdań pomidory. Te smaczne owoce stanowią bazę wielu dań, a także przystawek. Chętnie tworzymy z nich aromatyczne sosy, zupy, sałatki czy zdrowe soki. Są cenione nie tylko za niepowtarzalny smak, ale i wiele cennych wartości odżywczych, minerałów i witamin. Najlepiej smakują te z własnej uprawy, jednak odpowiedni zakup od lokalnego rolnika będzie równie smaczny. 

Niestety częstym problemem zarówno przy zbieraniu plonów z własnej uprawy czy podczas szybkich zakupów na bazarku są niedojrzałe okazy, czasami lekko zielone jak i twarde. Taki produkt ma zupełnie inny smak, a nawet strukturę. Jest jednak sposób dzięki, któremu pomidory szybko dojrzeją, a my będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. 

Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć? [NaZdrowie]

Prosty trik z TikToka na niedojrzałe pomidory. 

TikTok to prawdziwa skarbnica inspiracji różnego rodzaju, również kuchennych i kulinarnych. Wśród nich nie brakuje także ciekawych trików, które ułatwiają nam codzienne czynności i rozwiązują nurtujące problemy. Idealnym przykładem jest sposób na szybkie dojrzewanie pomidorów. Gdy chcemy przygotować pyszne danie, a nasze owoce są lekko zielone i twarde wystarczy umieścić je w papierowej torbie i szczelnie zamknąć. Tak przechowywane warzywa szybko nabiorą kolorów i będą smaczne i soczyste. Babciną metodą jest także ułożenie pomidorów w wiklinowym koszu na parapecie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.