Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy, które trzeba znać. "Języki teściowej" pokocha nawet teściowa

Przetwory z cukinii na zimę to wspaniały sposób na to, aby dostarczyć sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa w wersji eko, kiedy za oknem szaleje zimowa aura. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy.

Cukinia - przetwory sposobem na zdrowie

Przetwory z cukinii są źródłem składników odżywczych i witamin, których nie może zabraknąć w jadłospisie zwłaszcza w okresie przejściowym. Naturalną sprawą jest to, że w niektórych okresach roku nasz dostęp do warzyw jest ograniczony. Na szczęście przez cały rok możemy smakować wcześniej przygotowanych przetworów. Koniecznie zajrzyjcie do dalszej części artykułu, gdzie przedstawiamy proste przepisy na pyszne przetwory z cukinii.

Przetwory na zimę z cukinii - przepis na "języki teściowej"

Przetwory na zimę z cukinii mogą być bardzo różnorodne. Pierwszym przepisem, który chcemy wam zaprezentować jako pierwszy, są tak zwane języki teściowej. Przejdźmy do receptury:

Przepis na cukinie do słoika:

Składniki bazowe:

  • 3 sztuki cukinii
  • 1-2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 czosnek
  • 1 koper
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody przefiltrowanej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • około 100 ml octu

Wykonanie:

  1. Marchewki dokładnie umyć, obrać i następnie zetrzeć na tarce. Ułożyć je na dnie słoików.
  2. Dokładamy czosnek, przyprawy - po równo.
  3. Cukinie umyć i pokroić w plasterki. Muszą być dosyć cienkie, aby łatwo je było rolować.
  4. Papryki myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy je do cukinii i zawijamy.
  5. Zrobić zalewę. Składniki na zalewę (oprócz octu) umieścić w garnku i zagotować.
  6. Cukinie ułożyć w słoikach i zalać octem i zalewą.
  7. Zapasteryzować.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przetwory z cukinii na zimę siostry Anastazji

Przetwory z cukinii na zimę siostry Anastazji to prawdziwy hit w sieci! Sprawdźcie sami. Poniżej przepis na cukinię z marchewką.

Przepis na cukinię marynowaną w occie:

Składniki:

  • około 2,5 kg młodej cukinii
  • 1-2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól

Składniki na zalewę:

  • pół szklanki octu winnego
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinie dokładnie umyć i poszatkować.
  2. Osolić i odstawić na 2-3 godziny.
  3. Cebule obrać i drobno posiekać.
  4. Czosnek wycisnąć przez praskę.
  5. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  6. Wycisnąć sok z cukinii. Dodać do całości
  7. Składniki na zalewę zagotować. Zalać nim słoiki. Zakręcić i przejść do pasteryzacji.

Przepis na cukinię w occie na słodko - receptura w wersji słodko-kwaśnej. Idealna do kanapek

Oto prosty i szybki przepis na cukinię w occie na słodko:

Składniki na zalewę:

  • około 3 szklanek wody
  • około pół szklanki octu
  • około 3/4 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kurkumy

Pozostałe składniki:

  • przyprawy: pieprz, liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie
  • około 2 kg cukinii
  • 1-2 papryki czerwone

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć i osuszyć.
  2. Paprykę pokroić w paski.
  3. Cukinie obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ułożyć przyprawy w słoiku, warzywa.
  5. Składniki na zalewę zagotować i wlać do słoików.
  6. Pasteryzować przez kilka minut.

Cukinia to świetny dodatek do obiadu czy nawet kolacji jako składnik kanapek. Cukinię możemy spożywać także samodzielnie. Jak widać, można przygotować ją na wiele sposobów. 

Zobacz też: Makaron z kurkami i cukinią - szybkie wegetariańskie danie. Obiad, który rozpływa się w ustach

Więcej o:
Copyright © Agora SA