Peklowanie mięsa - podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Poznaj przepis na zalewę do peklowania

Peklowanie mięsa pomaga nam skutecznie zakonserwować żywność. Dzięki temu jest ona o wiele dłużej zdatna do spożycia. Dodatkowo proces ten nadaje wyrazistego smaku i aromatu wędlinom. Podpowiadamy, o czym pamiętać podczas peklowania mięsa w domowym zaciszu.

Peklowanie mięsa do wędzenia - czym jest?

Peklowanie mięsa do wędzenia bądź pieczenia to sposób konserwacji żywności. Ponadto zabieg peklowania wpływa bardzo korzystnie na smak. Proces ten pomaga wydobyć z dania znakomity aromat. Zaletą peklowania jest to, że możemy wykonać je samodzielnie w domu. Do konserwacji wykorzystujemy:

  • sól
  • saletrę
  • przyprawy

Jeżeli chodzi o peklowanie, to wyróżniamy dwa sposoby wykonania:

  • na sucho
  • na mokro

Peklowanie mięsa do wędzenia - tabela. Przydatna "ściąga" dla początkujących

Tabela dotycząca peklowania mięsa do wędzenia to bardzo pomocne narzędzie zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia w peklowaniu. W tabeli znajdziemy następujące informacje:

  • ilość dni, jaką powinniśmy peklować dany rodzaj mięsa
  • stężenie soli
  • temperaturę peklowania
  • ilość nastrzyków
  • wskazanie do masowania mięsa po nastrzyku
Zobacz wideo Przepis na stek wołowy z chipsami z buraka

Jak długo pekluje się mięso? Dowiedz się, ile czasu trwa peklowanie poszczególnego rodzaju mięsa

Jak długo pekluje się mięso, aby było ono właściwie przygotowane? Długość peklowania jest uwarunkowana od rodzaju mięsa. Tak więc na przykład golonkę należy peklować około 7-8 dni. Z kolei schab pekluje się 10 dni. Szynka wymaga od nas poświęcenia aż dwóch tygodni. Kolejną ważną informacją jest to, że mięso musimy obracać co dwa dni.

Zalewa do peklowania mięsa - przepis 

Zalewa do peklowania mięsa musi zostać starannie wykonana, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Chcąc zapeklować mięso, będziemy musieli zaopatrzyć się w:

  • 1 kg mięsa
  • 50 gramów soli peklowej
  • pół litra wody
  • łyżeczkę cukru
  • czosnek - 3 ząbki
  • ulubione przyprawy np. kolendra, tymianek, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Jak peklować mięso? Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą i rozetrzyj w moździerzu, czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj mięso połową przygotowanej mieszanki i odstaw do lodówki na całą noc. Po upływie ok. 12 godzin wyciągnij mięso z lodówki. Następnie resztę mieszanki wymieszaj z wodą. Przełóż mięso do naczynia i zalej przygotowaną zalewą, tak aby było w całości przykryte. Przykryte pokrywką naczynie odstaw w chłodne miejsce. Długość peklowania zależy od rodzaju mięsa, jak już zostało napisane powyżej. Pamiętaj, aby obracać mięso co dwa dni.   

Zobacz też: Polędwiczka wieprzowa - przepis. Obiad, który posmakuje każdemu. Co zrobić, by mięso było miękkie?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.