Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mrożenie to jedna z metod przedłużenia świeżości produktów spożywczych. Do zamrażarki może trafić wiele produktów takich jak mięso, warzywa, owoce, ale także pieczywo. Dzięki temu zapobiegamy marnowaniu żywności, ale i zaoszczędzamy czas o poranku.
Chleb to jeden z wielu produktów, które lądują w zamrażalce. Niska temperatura nie tylko przedłuża termin spożycia, ale i pozytywnie wpłynie na zminimalizowanie marnowania żywności w domu. Tego typu metoda pozwoli także zaoszczędzić czas, zwłaszcza o poranku.
Ważne jest jednak odpowiednie mrożenie, a także poprawne rozmrażanie pieczywa. Do najpopularniejszych metod przydadzą się kuchenne sprzęty takie jak toster (o ile posiada taką funkcję), mikrofalówka czy piekarnik. Aby szybko rozmrozić pieczywo, wystarczy włożyć kromki chleba do mikrofali, ustawić program "rozmrażanie" i wybrać odpowiedni czas. Przydatne okaże się włożenie ręcznika papierowego do urządzenia - dzięki czemu wilgoć zostanie pochłonięta, a pieczywo pozostanie świeże i chrupiące.
Wśród najpopularniejszych metod, można wyróżnić oczywiście rozmrażanie w piekarniku. Wystarczy włożyć bochenek, kromki pieczywa lub bułki do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na około 30-40 minut. Ten sposób gwarantuje świeże i chrupiące pieczywo, które nie będzie gumowe, a smak będzie przypominał ten prosto z piekarni. Warto jednak wspomnieć, że zwilżenie produktu wodą przed włożeniem do piekarnika jest kluczowe dla smaku i zachowania struktury. Alternatywą jest umieszczenie w urządzeniu miseczki z wodą oraz ułożenie pieczywa na kratce nad naczyniem.
Ciekawym sposobem na mrożenie chleba jest jego wcześniejsze poporcjowanie. Dzięki tej metodzie rozmrażanie będzie wyjątkowo szybkie i łatwe. Wystarczy porcję pieczywa umieścić w foliowym woreczku, następie wypuścić z niego większość powietrza, a następie włożyć do kolejnej siatki czy opakowania i szczelnie zamknąć. Pieczywo zapakowane w ten sposób po odmrożeniu będzie świeże i nadal smaczne.