Przepis na leczo z efektem wow. Sekretem są dwa rodzaje mięsa i trik z papryką

Przepis na leczo wydaje się banalny, ale jeśli chcemy zrobić najlepsze danie jednogarnkowe świata, warto poznać dwie tajemnice. Jak zrobić leczo, które wystrzeli kubki smakowe na orbitę? Po pierwsze mięso - oprócz dobrej, najlepiej wędzonej kiełbasy, przyda się także boczek. No i papryka - tę warto nieco podpiec. Gwarantujemy, że lepsze leczo nie istnieje.
Zobacz wideo

Leczo, chociaż wywodzi się z kuchni węgierskiej, w Polsce uchodzi za klasykę letnich obiadów. Przepis na leczo jest prosty i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, ale żeby smak oczarował, warto nieco się pochylić nad tą recepturą. Oczywiście, mówimy dziś o przepisie z cukinią i kiełbasą, ale oprócz tych dwóch składników, sekretem idealnego smaku jest także boczek - najlepiej wędzony oraz papryka. Jeśli porządnie przypieczesz paprykę, smak twojego dania będzie po prostu boski.

Jak zrobić leczo z efektem wow? 

Potrzebne składniki:

  • ok. 1-1,5 kg cukinii
  • ok. 600 g dobrej, najlepiej wędzonej kiełbasy (polecam myśliwską)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 czerwone papryki
  • 2 większe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty
  • sól, pieprz, szczypta suszonego oregano, opcjonalnie szczypta cukru
  • smalec do smażenia

Leczo - sposób wykonania:

  1. Zacznij od podpieczenia papryk. Każdą z nich przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie połóż je na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz je, aż skórka wyraźnie się przypali. Następnie wyjmij papryki, obierz je z podpieczonej skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. W dużym najlepiej szerokim garnku rozgrzej łyżkę smalcu, następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj boczek pokrojony w kostkę. Smaż, aż boczek się zrumieni. Następnie dodaj kiełbasę i podsmażaj przez chwilę. 
  3. Pomidory sparz we wrzątku i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę (możesz usunąć nasiona). Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Do podduszonych warzyw dodaj pieczoną paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj koncentrat lub passatę i dopraw do smaku przyprawami. Ponownie wymieszaj i duś dalej przez 5 minut. Jeśli uważasz, że leczo jest za gęste, dodaj odrobinę bulionu. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Takie leczo świetnie sprawdzi się także do słoików na zimę. Wystarczy, że gorące danie włożysz do słoików i szczelnie je zakręcisz. Następnie zapasteryzuj je we wrzątku przez 10 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.