Leczo, chociaż wywodzi się z kuchni węgierskiej, w Polsce uchodzi za klasykę letnich obiadów. Przepis na leczo jest prosty i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, ale żeby smak oczarował, warto nieco się pochylić nad tą recepturą. Oczywiście, mówimy dziś o przepisie z cukinią i kiełbasą, ale oprócz tych dwóch składników, sekretem idealnego smaku jest także boczek - najlepiej wędzony oraz papryka. Jeśli porządnie przypieczesz paprykę, smak twojego dania będzie po prostu boski.
Jak zrobić leczo z efektem wow?
Potrzebne składniki:
- ok. 1-1,5 kg cukinii
- ok. 600 g dobrej, najlepiej wędzonej kiełbasy (polecam myśliwską)
- 150 g wędzonego boczku
- 3 czerwone papryki
- 2 większe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kg mięsistych pomidorów
- opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty
- sól, pieprz, szczypta suszonego oregano, opcjonalnie szczypta cukru
- smalec do smażenia
Leczo - sposób wykonania:
- Zacznij od podpieczenia papryk. Każdą z nich przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie połóż je na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz je, aż skórka wyraźnie się przypali. Następnie wyjmij papryki, obierz je z podpieczonej skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
- W dużym najlepiej szerokim garnku rozgrzej łyżkę smalcu, następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj boczek pokrojony w kostkę. Smaż, aż boczek się zrumieni. Następnie dodaj kiełbasę i podsmażaj przez chwilę.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę (możesz usunąć nasiona). Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Do podduszonych warzyw dodaj pieczoną paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj koncentrat lub passatę i dopraw do smaku przyprawami. Ponownie wymieszaj i duś dalej przez 5 minut. Jeśli uważasz, że leczo jest za gęste, dodaj odrobinę bulionu. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Takie leczo świetnie sprawdzi się także do słoików na zimę. Wystarczy, że gorące danie włożysz do słoików i szczelnie je zakręcisz. Następnie zapasteryzuj je we wrzątku przez 10 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.