Racuchy to miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy podczas wakacji, babcia robiłam nam je na śniadanie lub kolację. Obowiązkowo z jabłkami lub borówkami i oczywiście obficie oprószone cukrem pudrem. Dziś mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu z łatwością odtworzysz ten smak i twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem pulchnych racuszków. Jednak, żeby wyszły delikatne i puszyste zastąp mleko kefirem.
Racuchy - przepis błyskawiczny
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- ulubione owoce - jabłka, maliny, borówki
- olej do smażenia
Szybkie racuchy - sposób wykonania:
- Najpierw upewnij się, że twoje produkty są w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Dodaj jajko i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sodę i sól. Za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Następnie odstaw ciasto na kilka minut, by składniki zdążyły się połączyć.
- Przygotuj owoce, jeśli używasz jabłek, obierz je i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce i dodaj do masy. Jeśli używasz innych owoców, opłucz je i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Całość wmiejszaj w masę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuchy. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
Tak przygotowane racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek, koniecznie wyrusz w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa i przygotuj te pyszne racuchy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.