Racuchy - przepis błyskawiczny. Będą puszyste, ale nie dodawaj mleka - inny napój sprawdzi się dużo lepiej

Racuchy to idealny pomysł na śniadanie na słodko, ale także jako smaczny podwieczorek, czy drugie śniadanie do lunch boxa. Dziś mamy dla ciebie błyskawiczny przepis na puszyste racuchy, które są gotowe w kilka minut. Nie używaj mleka - kefir to dużo lepszy wybór.
Zobacz wideo

Racuchy to miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy podczas wakacji, babcia robiłam nam je na śniadanie lub kolację. Obowiązkowo z jabłkami lub borówkami i oczywiście obficie oprószone cukrem pudrem. Dziś mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu z łatwością odtworzysz ten smak i twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem pulchnych racuszków. Jednak, żeby wyszły delikatne i puszyste zastąp mleko kefirem.

Racuchy - przepis błyskawiczny 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • ulubione owoce - jabłka, maliny, borówki
  • olej do smażenia

Szybkie racuchy - sposób wykonania:

  1. Najpierw upewnij się, że twoje produkty są w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Dodaj jajko i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sodę i sól. Za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Następnie odstaw ciasto na kilka minut, by składniki zdążyły się połączyć.
  3. Przygotuj owoce, jeśli używasz jabłek, obierz je i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce i dodaj do masy. Jeśli używasz innych owoców, opłucz je i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Całość wmiejszaj w masę. 
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuchy. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.

Tak przygotowane racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek, koniecznie wyrusz w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa i przygotuj te pyszne racuchy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA