Przygotowywanie ogórków nie jest niczym trudnym. Ważne, aby przede wszystkim wybrać odpowiednią odmianę warzyw, które będziemy marynować. To bardzo istotne, ponieważ ich gatunek ma wpływ na ostateczny smak pikli. Zdradzamy istotne kwestie, niezbędne do przyrządzenia rewelacyjnych korniszonów.
Choć możemy mieć wrażenie, że każdy ogórek smakuje identycznie, to jednak warto pamiętać, że występują one w wielu różnych odmianach. Do wykonania ogórków konserwowych najlepiej sprawdza się typ Izyd bądź Anulka. Są to gatunki odporne na choroby i idealne do wykonania przetworów.
Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto znaleźć zaufanego dostawcę. Kupując ogórki gruntowe, szukajmy tych, które mają jasne przebarwienia. Jeżeli warzywo jest całe ciemnozielone, może to oznaczać, że było intensywnie nawożone, lub sprzedawca oferuje inną odmianę, która nie do końca sprawdzi się podczas przyrządzania pikli według przepisu siostry Anastazji.
Kiedy już zakupimy odpowiednią ilość ogórków, należy dobrze je oczyścić. W tym celu napełniamy zlew zimną wodą i wrzucamy do niej warzywa. Pod delikatnym strumieniem chłodnej wody płuczemy w dłoniach dokładnie, każdy pojedynczy ogórek, tak aby pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
Umyte warzywa umieszczamy w wysokiej misce z zimną wodą. W ten sposób ogórki nie zwiędną, lecz pozostaną jędrne i chrupiące.
Składniki:
Zalewa:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pamiętajmy, że nie musimy kroić ogórków. Jeśli preferujemy całe warzywa, to również idealnie skomponują się z marchewką, papryką lub innymi dodatkami. Sekret tkwi w przyprawach i zalewie.
Tak przygotowane pikle z przepisu siostry Anastazji możemy spożywać przez cały rok. Ważne jednak, aby przechowywać je w zacienionym i chłodnym miejscu.