Pikle - przepis siostry Anastazji. Sprawdzona i prosta receptura na udane ogórki

Sierpień to idealny moment na przygotowywanie różnego rodzaju przetworów. Jeśli chcemy zatrzymać smaki lata oraz mieć w zasięgu ręki smaczne przekąski, warto przygotować pikle z przepisu siostry Anastazji. Ta prosta receptura i zachowanie odpowiednich proporcji sprawią, że nasze ogórki będą wyjątkowo pyszne.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Przygotowywanie ogórków nie jest niczym trudnym. Ważne, aby przede wszystkim wybrać odpowiednią odmianę warzyw, które będziemy marynować. To bardzo istotne, ponieważ ich gatunek ma wpływ na ostateczny smak pikli. Zdradzamy istotne kwestie, niezbędne do przyrządzenia rewelacyjnych korniszonów.

Ogórki na korniszony, czyli jaką odmianę wybrać przygotowując pikle z przepisu siostry Anastazji?

Choć możemy mieć wrażenie, że każdy ogórek smakuje identycznie, to jednak warto pamiętać, że  występują one w wielu różnych odmianach. Do wykonania ogórków konserwowych najlepiej sprawdza się typ Izyd bądź Anulka. Są to gatunki odporne na choroby i idealne do wykonania przetworów.

Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto znaleźć zaufanego dostawcę. Kupując ogórki gruntowe, szukajmy tych, które mają jasne przebarwienia. Jeżeli warzywo jest całe ciemnozielone, może to oznaczać, że było intensywnie nawożone, lub sprzedawca oferuje inną odmianę, która nie do końca sprawdzi się podczas przyrządzania pikli według przepisu siostry Anastazji. 

Pikle - przepis siostry Anastazji na szybkie i smaczne ogórki konserwowe

Kiedy już zakupimy odpowiednią ilość ogórków, należy dobrze je oczyścić. W tym celu napełniamy zlew zimną wodą i wrzucamy do niej warzywa. Pod delikatnym strumieniem chłodnej wody płuczemy w dłoniach dokładnie, każdy pojedynczy ogórek, tak aby pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.

Umyte warzywa umieszczamy w wysokiej misce z zimną wodą. W ten sposób ogórki nie zwiędną, lecz pozostaną jędrne i chrupiące. 

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych,
  • marchewka,
  • czosnek,
  • cebula,
  • pieprz cayenne,
  • czarny pieprz.

Zalewa:

  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ziarna gorczycy,
  • 2 litry wody,
  • 200 ml octu 10 proc.,
  • 140 g cukru,
  • 4 łyżki soli.

Więcej  ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pikle siostry Anastazji. Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do wysokiej miski.
  2. Oczyszczone ogórki również siekamy w plastry. Dodajemy do marchwi. 
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do pozostałych warzyw. 
  4. Tak powstałą sałatkę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 
  5. Przygotowujemy zalewę. Do wysokiego naczynia wlewamy dwa litry wody, dodajemy ocet, cukier oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. 
  6. Do umytych i wyparzonych uprzednio słoików wkładamy po jednym ząbku czosnku. Za pomocą łyżki umieszczamy w nich przygotowaną sałatkę z ogórków. 
  7. Zalewamy słoiki i mocno zakręcamy.
  8. Przetwory pasteryzujemy przez około 15 minut. 

Pamiętajmy, że nie musimy kroić ogórków. Jeśli preferujemy całe warzywa, to również idealnie skomponują się z marchewką, papryką lub innymi dodatkami. Sekret tkwi w przyprawach i zalewie.

Tak przygotowane pikle z przepisu siostry Anastazji możemy spożywać przez cały rok. Ważne jednak, aby przechowywać je w zacienionym i chłodnym miejscu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.