Mięso wychodzi twarde jak podeszwa? Magda Gessler radzi, co zrobić, żeby było soczyste. "Nie ruszać!"

Usmażenie mięsa tak, aby nie było twarde i wysuszone na wiór, nie zawsze jest taką prostą sprawą. Z pomocą przychodzi Magda Gessler, która przy okazji przyrządzania gjuweczu, wyjaśniła, jak smażyć mięso, aby było soczyste i miało dużo smaku.

Gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Składa się z mięsa oraz warzyw i tradycyjnie przygotowywany jest w glinianym naczyniu o takiej samej nazwie. W jednym z odcinków programu "Sexy kuchnia Magdy Gessler" za przepis na to danie postanowiła zabrać się słynna restauratorka. Przy okazji wyjaśniła, jak smażyć mięso, aby było soczyste i aromatyczne. Ten fragment można obejrzeć na kanale TVN na Youtubie.

Przede wszystkim Magda Gessler zwróciła uwagę na odpowiednio dobrane warzywa: paprykę, okrę, cukinię, pomidory malinowe i czosnek.

Przyprawa podstawowa. Duże, fajne ząbki czosnku, które lekko przygnieciemy, żeby uperfumowały nasz olej

- wyjaśniła, podkreślając jednocześnie, żeby nie używać czosnku chińskiego. "Może to być czosnek polski, hiszpański, portugalski. Jakikolwiek, tylko nie chiński, bo nam zepsuje całe danie" - mówi.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka

Czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę (z której należy wcześniej usunąć nasiona), czerwoną cebulę w łupinie. Czosnek należy wyjąć za patelni, gdy nabierze złotego koloru. W przeciwnym razie może stać się gorzki.

Jak smażyć mięso, by było soczyste? Magda Gessler zdradza, czego nie robić

Teraz czas na mięso wieprzowe. Dodajemy je na patelnię powoli, pokrojone na kawałki. 

I nie ruszać! Nie ruszać tego mięsa. Jeżeli mięso ma się zamknąć, to w momencie, kiedy je dotkniemy, zacznie puszczać soki. W tym momencie zacznie się wszystko gotować, a nie obsmażać. A chodzi o to, żeby zamknąć smak mięsa

- tłumaczy restauratorka. Po paru minutach, gdy mięso z jednej strony się już zarumieni, przekładamy każdy kawałek na drugą stronę, żeby równomiernie się obsmażył.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.