Gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Składa się z mięsa oraz warzyw i tradycyjnie przygotowywany jest w glinianym naczyniu o takiej samej nazwie. W jednym z odcinków programu "Sexy kuchnia Magdy Gessler" za przepis na to danie postanowiła zabrać się słynna restauratorka. Przy okazji wyjaśniła, jak smażyć mięso, aby było soczyste i aromatyczne. Ten fragment można obejrzeć na kanale TVN na Youtubie.
Przede wszystkim Magda Gessler zwróciła uwagę na odpowiednio dobrane warzywa: paprykę, okrę, cukinię, pomidory malinowe i czosnek.
Przyprawa podstawowa. Duże, fajne ząbki czosnku, które lekko przygnieciemy, żeby uperfumowały nasz olej
- wyjaśniła, podkreślając jednocześnie, żeby nie używać czosnku chińskiego. "Może to być czosnek polski, hiszpański, portugalski. Jakikolwiek, tylko nie chiński, bo nam zepsuje całe danie" - mówi.
Czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę (z której należy wcześniej usunąć nasiona), czerwoną cebulę w łupinie. Czosnek należy wyjąć za patelni, gdy nabierze złotego koloru. W przeciwnym razie może stać się gorzki.
Teraz czas na mięso wieprzowe. Dodajemy je na patelnię powoli, pokrojone na kawałki.
I nie ruszać! Nie ruszać tego mięsa. Jeżeli mięso ma się zamknąć, to w momencie, kiedy je dotkniemy, zacznie puszczać soki. W tym momencie zacznie się wszystko gotować, a nie obsmażać. A chodzi o to, żeby zamknąć smak mięsa
- tłumaczy restauratorka. Po paru minutach, gdy mięso z jednej strony się już zarumieni, przekładamy każdy kawałek na drugą stronę, żeby równomiernie się obsmażył.